Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  KWARANTANA DLA KUPIONYCH STORCZYKOW ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Hania
E-mail: hanna.wasilewska@gmail.com
Data: środa, 13 sierpnia 2014 19:02:22
Witam serdecznie , kupiłam nowe storczyki różnego gatunku np:

Phalaenopsis corningiana
Oncidium meirax
Encylia lancifolia
Dryadella edwallii
Leochilus pulchellus (Oncidium waluewa )

Chce wszystkie nowe umieścić w orchidarium z innymi storczykami , które już tam są od 7 miesięcy i obawiam się czy nie przeniosą jakiś robaczków ?

Czy ktoś z państwa poddaje kwarantannie lub przesadza wszystkie do nowego podłoża lub płucze ? bo dwa z tych nowych są na podkładce .

Na razie umieściłam w akwarium i czekają .

Bardzo proszę o odpowiedz jak państwo postępują z nowymi storczykami ?

z góry dziękuje

Pozdrawiam

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: czwartek, 14 sierpnia 2014 10:42:32

Ja standardowo sprawdzam rośliny pod kątem szkodników. Gatunków szkodników nie ma aż tak wiele, więc przy dokładej inspekcji dość łatwo wypatrzyć same owady lub ślady żerowania. W razie potrzeby rośliny są traktowane chemicznie aż do skutku.

Sprawdzam też czy nie występują gdzieś charakterystyczne zmiany wirusowe. To się czasem zdarza. Takie rośliny trzymam (oddzielnie) tylko do końca kwitnienia, a potem niszczę (jeśli nie są cenne w sensie gatunku) lub uprawiam w całkowitej kwarantannie (mam kilka takich roślin na osobnym parapecie).

Reszta trafia do wspólnej uprawy.

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: czwartek, 14 sierpnia 2014 10:46:39

A, oczywiście przy okazji inspekcji sprawdzam podłoże. Jeśli się kwalifikuje do wymiany, wymieniam, chyba że w instrukcjach uprawy danego datunku jest wyraźnie napisane, że roślina jest wrażliwa i żeby przesadzać tylko w określonym terminie lub tylko wtedy, gdy rosną korzenie itd.

Autor: Hania
E-mail: hanna.wasilewska@gmail.com
Data: czwartek, 14 sierpnia 2014 16:37:52
Bardzo panu dziękuje za odpowiedz , roślinki wyglądają na zdrowe bez robaczków i chorób... posiedzą jeszcze kilka dni w akwarium osobnym pomieszczeniu .

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl