Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyk zagadka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Izabela
E-mail: izapol@o2.pl
Data: poniedziałek, 26 maja 2014 21:11:35
Witam wszystkich forumowiczy,
Jestem pierwszy raz na forum, nie jestem znawczynią storczyków. Generalnie lubię kwiaty w domu i w ogrodzie.
Mój problem jest następujący:
Około 2 lat temu zabrałam od znajomej umierającego storczyka (nawet nie wiedziała, że to żywy kwiat).
Przez cały rok miał tylko 2 liście.
Niestety nie wiem jaki to rodzaj, podlewam jak korzenie przeschną, wodą tzw „odstałą”, w zeszłym roku wymieniłam podłoże (na zakupione podłoże do storczyków). Stał nie bezpośrednio na słońcu, 3 m od południowego okna, taki półcień, obecnie przestawiłam na wschodnie okno.
Teraz od kilku miesięcy przyrastają mu nowe liście, ale są coraz mniejsze i cieńsze.
Mam prośbę w rozwiązaniu zagadki pt jaki to gatunek storczyka? I co robię z nim źle?
Czy jest szansa na „odbudowę” kwiatka?

Przesyłam zdjęcia.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2014 00:01:11
To zapewne hybryda i napewno phalaenopsis. Poczytać, wdrożyć i będzie kwitł do znudzenia. To podłoże jest podłego gatunku. Marta

Data: wtorek, 27 maja 2014 10:01:19
Bardzo dziękuję! Możesz jeszcze podpowiedzieć jakie podłoże najlepiej?

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@jerzydziedzic.net
Data: wtorek, 27 maja 2014 14:36:05

Ja bym po prostu domieszał (tak z 50%) jakiegoś keramzytu w celu dodatkowego rozluźnienia podłoża.

Poza tym ma chyba trochę za mało światła, bo liście są nieco wątłe i zbyt zielone. Trzy metry od okna to spora przesada. Powinien być na oknie, tyle że latem trzeba by lekko zabezpieczyć przed pełnym południowym słońcem (np. firanką lub przez postawienie za inną rośliną). Od jesieni do wiosny w pełnym słońcu.

Data: wtorek, 27 maja 2014 15:11:12
Dziękuję wam bardzo. Zamówiłam w sklepie internetowym podłoże (chyba dobre), gruba korę, mgiełkę i nawóz. Kwiat przestawiony już na wschodnie okno. Póki co wsadzony w sam keramzyt (akurat był na podorędziu). Pojemnik na deszczówkę wystawiony
Teraz pozostaje czekać na przesyłkę, a potem na efekty.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2014 18:27:02
Mgiełka jest gadzetem. Lepiej było dokupić drenaż i rzeczywiście czytać trzeba. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl