Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plamy na płatkach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: gosiaxxxx@wp.pl
Data: środa, 3 sierpnia 2005 13:44:24
Na płatkach mojego phanaelopsisa pojawiły sie jasne żółto-zielone plamki w których po pewnym czasie robią się dziurki.Między kwiatami sa strzępki delikatnej pajęczynki. Na łodydze i pod liściami znalazłam kropelki gęstej, przezroczystej substancji (dziś czytałam na forum, że to może być nektar). Co jest przyczyną pojawienia się tych plamek? Szkodniki czy może zbyt duża ilość słońca? Jesli to jakieś szkodniki to czym się ich pozbyć i czy powinnam usunąć zmienione chorobowo płatki? Proszę o radę….

Autor: Iwona n
E-mail:  
Data: środa, 3 sierpnia 2005 18:07:33
Pajenczynka moze byc spowodowana obecnoscia przedziorkow, trzeba zastosowac srodek owadobojczy. U mnie na storczyku tez byla taka pajenczynka ale okazalo sie ze zadomowil sie maly pajaczek. Co do tych dziurek to moze sa one spowodowane zamglawianiem roslin.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Gosia
E-mail: gosiaxxxx@wp.pl
Data: środa, 3 sierpnia 2005 20:21:28
dziekuję za radę. co do zamgławiania roślin, to od dawna tego unikam, wiec te plamy to moze faktycznie robota przedziorków (chyba ze znajde jednak gdzies pająka). jaki srodek owadobojczy by pani polecała? I czy nalezy nim pryskac cała rosline, czy tylko te miejsca?pozdrawiam....

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl