Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Orchidarium oświetlenie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ruda@
E-mail: filipruda@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 16 stycznia 2014 12:55:21
Witam, planuję umieszczenie części moich storczyków w orchidarium. wymiary 120x100dłx40szer
orchidarium stanie na terrarium ,;wię;c bę;dzie dogrzewane od dołu.
D;oświetl;enie roś;l;in budzi me wą;tp;l;iwości.; mam dowyboru 2x osram fluora 18w albo 20x osram fluora 30w.; W zbiorniku bedą Vandy, rhyhostomusy, dendrobia i oncidia. zraszanie generator mgiełki i deszczownia.U;trzymanie wil;gotności mchy
2gie pytanie , czy dla ekspozycji nie warto doświetlić zbiornika swiatlem ekspozycyjnym typu osram de lux;
pozdrawiam
Ruda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 25 stycznia 2014 15:02:07
Generalnie - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby sztucznego światła dostarczanego storczykom w orchidarium było za dużo.

Jedyne, czego może być za dużo, to ciepła - i to zarówno ciepła pochodzącego z terrarium poniżej, jak i z oświetlenia samego orchidarium. Może to spowodować problemy uprawowe (ogólnie za wysoka temperatura w całym pojemniku), jak i poparzenia liści (miejscowe przegrzanie w pobliżu lampy). Więc orchidarium należy w miarę możliwości chronić przed ciepłem lamp (wentylacja, oddzielanie lamp od orchidarium szybą) lub nawet chłodzić (choć to może być kosztowne i skomplikowane), a nie dogrzewać. Lampy nigdy nie powinny być wewnątrz orchidarium.

Czyli - im więcej światła, tym lepiej i im mniej ciepła, tym lepiej.

Autor: Piotr Tuczapski
E-mail: meloso@op.pl
Data: sobota, 25 stycznia 2014 20:10:54
Niezależnie od tego, czy to osram, czy phillips, czy syllvania czy jeszcze inna marka, ogólna zasada jest ta sama - źródło światła powinno cechować się temperaturą barwową w granicach 5000 - 7000K, podbiciem w zakresie odpowiadającym czerwonej części widma oraz jak największą ilością lumenów. Im więcej lumenów tym lepiej, czyli inaczej - im więcej światła tym lepiej, jak powiedział pan Jerzy.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 26 stycznia 2014 00:08:20
Warto zwrócić uwagę, że te dokładne wymagania co do widma itd. dotyczą raczej uprawy wyłącznie w świetle sztucznym, np. w piwnicy, czy w garażu. Znam ludzi, którzy tak uprawiają storczyki, a niekoniecznie marihuanę

Jeśli to tylko dodatek do normalnego światła słonecznego w normalnym pokoju, to najważniejsza jest ilość tego dodatkowego światła, a jego dokładne właściwości są mocno drugorzędne.

Autor: Piotr Tuczapski
E-mail: meloso@op.pl
Data: niedziela, 26 stycznia 2014 10:14:46
Panie Jerzy, to właśnie poznał Pan kolejną taką osobę, właśnie ja tak uprawiam orchidee (:

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl