Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cattleya
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 03:17:21
Witam

takie coś mi się trafiło na rynku z wyprawy do przeuroczej wyspy Madery - kiedyś może napiszę więcej o tym zakątku. Na fiszce widniało zdjęcie pełno-kolorowej być może Cattleya trianae. Napis był tylko Cattleya Blanca czyli biała Cattleya. Ciekaw jestem czy jest szansa, raczej nie, ale i tak zapytam na oznaczenie jej. Kwiaty duże jeden 14 x 12 cm drugi 12 x 10 cm, zapach bardzo przyjemny. Bulwy 15-20cm, liście ponad 20cm... małe to to nie jest;-) Tak sobie googlałem i znalazłem coś takiego jak Cattleya Sierra Blanca , w której to jest z 40% trianae, 25% mossiae, ponad 13% gaskeliana i 12% labiata, plus ślady lueddemanniana, schroederae i warneri. A nuż to to? Szanse pewnie mam żadne na oznaczenie tego, ale i tak całkiem się podoba tym bardziej że Cattleya u mnie to rzadkość

pozdrawiam

Piotr

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 11:10:31
Prawdziwa "Królowa" ! - pozdrawiam - Jarek Sułek.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 12:38:56
Zaiste piękna. Tak patrząc na warżkę, mam takie przekonanie, że wśród przodków musi mieć Rhyncholaelia digbyana

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 19:09:24
Jest taka stara hybryda - Rlc Pastoral.

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 19:22:21
ale myślę, że Twoja to raczej Blc. Ranger six

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 12 grudnia 2013 19:36:05
Piękność idealna. A jak pachnie? Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 14 grudnia 2013 02:58:27
Dziękuję bardzo, ktoś skomentował również że może to być Blc Pastoral na flickr, i tak przyjrzałem się na fotkach tu moich nie widać, ale tak i jak na innych fotkach Blc Pastoral i u mnie na dole środku warżki ma delikatna fioletową plamkę. No nic zdaje sobie sprawę, że to tylko gdybanie, ale dla pseudosatysfakcji będzie u mnie zalogowana może jako Blc Pastoral?? jesli to ona to rzeczywiście podobni rodzice tyle ze jest dodatkowo Rhyncholaelia digbyana:
Cattleya trianae 25 %
Cattleya mossiae 18.625 %
Cattleya gaskelliana 12.5 %
Cattleya warneri 12.5 %
Rhyncholaelia digbyana 12.5 %
Cattleya dowiana 9.1875 %
Cattleya warscewiczii 6.125 %
Cattleya labiata 3.0625 %

Na Maderze mieszka wiekowa pani, która w odległych latach wraz z mężem przytargała z Anglii ogromną kolekcję - pewnie wywożąc z pół Anglii haha, widziałem okazy po kilkadziesiąt bulw, i nie zdziwiłbym się jeśli większość roślin na wyspie mniej lub bardziej miało źródło z jej i już nie żyjącego męża kolekcji.

Pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl