Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  POMOCY!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agniecha
E-mail: makucha121@gmail.com
Data: sobota, 30 listopada 2013 00:08:36
Witam.

Mianowicie mam problem ze swoim ulubieńcem. Ostatnimi czasy jego korzenie jakby spleśniały i niektóre uschły. Jednak dzieje się to tylko z tymi które są na zewnątrz (tak około 1 cm wgłąb doniczki). Te w środku wyglądają na zdrowe. niepokojące też są zmiany na listkach. Chodzi tu o jeden stary na którym wyskoczyła dziwna plama i o młodziutki, który z normalnego koloru zmienił się w żółty. Nie wiem co to może oznaczać suche korzonki obcięłam i były puste w środku. Co mam zrobić z moim storczykiem?
Jestem tu nowa. Jeżeli taki temat już był to bardzo przepraszam.
Chciałam też dodać, że ostatnio jeden storczyk mi umarł. odpadły mu liście a w miejscach gdzie one się znajdowały były tylko zgniłe czarne plamy. Korzenie jednak były zdrowe. Niestety po tym co wyczytałam nie był on do uratowania.
Wracając jednak do mojego ulubionego falka. zamieszczam zdjęcia żeby pokazać mój problem co mam z nim zrobić? myślałam, żeby go przesadzić pozbywając się górnej warstwy korzeni. Czy może jest inne wyjście?
z góry dziękuję za pomoc

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: sobota, 30 listopada 2013 11:07:21
Przede wszystkim to storczyk nie może stać we wodzie! Przesadź jak najszybciej do nowego podłoża usuwając wszystkie zgniłe korzenie a zostawiając te zdrowe. Możesz obsypać miejsca po obciętych korzeniach sproszkowanym węglem drzewnym i do podłoża tęż go dodać. I zostaw bez podlewania przynajmniej przez tydzień a później po podlaniu wylewaj wodę z podstawka i czekaj aż całkiem przeschnie, doniczka będzie wyraźnie lżejsza. Dopiero wtedy podlej ponownie. Może się uda, chociaż wygląda na zalanego i ten żółty najmłodszy liść teź dobrze nie wróży. Poczytaj, na tym forum jest cały wątek o ratowaniu takich falenopsis. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Dorota.

Data: sobota, 30 listopada 2013 11:58:56
Dziękuję za poradę właśnie biegnę kupić mojemu falkowi specjalną ziemię do storczyków (czy jak to się tam zwie) chciałam też wytłumaczyć że mój falek nie stoi cały czas w wodzie. wczoraj podlewałam go wodą z nawozem SUBSTRAL Orchideen Vital Activ. i czekałam jak większość wody spłynie do podstawki żeby ją wylać. Jeszcze raz dziękuję za poradę i poinformuję czy mi się udało

Data: sobota, 30 listopada 2013 14:56:56
Wyciągnęłam go z doniczki i aż się przeraziłam. Wygląda znacznie gorzej niż na początku myślałam. 3/4 korzeni było zgniłych. Ucięłam je i ranki zasypałam cynamonem (przeczytałam, że cynamonem też można). I właśnie tu pojawia się moje kolejne pytanie czy nie lepiej jest go przed posadzeniem reanimować w kamykach?
Postanowiłam również przesadzić moją miniaturkę i to dopiero była katastrofa. nie ocalał ani jeden stary korzeń jednak byłam mile zaskoczona bo z dołu zaczął już wypuszczać nowe korzonki

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: wtorek, 3 grudnia 2013 12:06:52
Tak przy okazji - te "jakby spleśniałe" korzenie nie są spleśniałe, tylko mają osad z kamienia wodnego. To bardzo źle w wypadku storczyków, które są znacznie bardziej wrażliwe na wysokie stężenia soli w porównaniu ze zwykłymi roślinami doniczkowymi.

Dobrze by to było dokładnie wypłukać i w przyszłości najlepiej podlewać wodą destylowaną lub zdemineralizowaną (z odrobiną nawozu), bo inaczej osadzający się kamień w końcu zabije korzenie. Można też raz na jakiś czas przepłukać korzenie zwykłą wodą z dodatkiem kilku kropli (nie więcej) soku z cytryny.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 3 grudnia 2013 19:32:35
Na spód doniczki trzeba dać drenaż. Wtedy korzenie będą mniej podatne na gnicie, a oprócz tego wypalić dodatkowe otwory w doniczce. Trzeba o niego bardziej zadbać. Dotychczasowa uprawa nie miała nic wspólnego z wymaganiami rośliny. Zasilać lepiej mniej niż więcej. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl