Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Coelogyne huettneriana a flaccida
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: wtorek, 12 listopada 2013 19:53:52
Mam pytanie - czy można odróżnić oba gatunki od siebie ze względu na wygląd kwiatostanu ? Czy jest tak, że Coelogyne huettneriana ma kwiatostany wyprostowane, a Coelogyne flaccida ma kwiatostany, które raczej wyginają się ku dołowi i są zwisające? Ze zdjęć zamieszczonych w internecie tak to może wyglądać, ale są też zdjęcia C. flaccida, które są wyprostowane. Natomiast nie widziałem zdjęć, aby C. huettneriana miała kwiatostany zwisające. Jeżeli ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat, to proszę o odpowiedź.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 12 listopada 2013 21:07:18
Można je rozpoznać oczywiście, ale tak naprawdę większy problem jest z rozróżnieniem lactea od huettneriana...

1. Pierwsze co, nawet jak nie kwitną - flaccida ma bardzo duże pozostałości na bulwach po starych osłonkach liściowych, te zaschnięte osłonki mają u niej bardzo ciemny kolor, ciemniejszy niż u huettneriny. Pędy są zwisające zdecydowanie:

nie mam houttneriana chyba, jedynie co wiem, to że powinna mieć ostro zakończoną warżkę, a jej końcowej części brak po bokach załamań czy fali, jakie są u niektórych flaccida.
http://idao.plantnet-project.org/orchisasia/genre/Coelogyne/Coelogyne%20huettneriana/index.html

Mam natomiast lactea:

Tu tez są na pewno dobrze oznaczone rośliny z tej sekcji:
http://www.pbase.com/rogiervanvugt/coelogyne_section_flaccidae

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: wtorek, 19 listopada 2013 23:15:22
Panie Piotrze, dziękuję za odpowiedź. Pytałem o te rośliny, ponieważ na allegro oraz w jednym ze sklepów ze storczykami pojawiła się Coelogyne huettneriana. Jednakże po dokładnym zapoznaniu się z warunkami uprawy stwierdziłem, że jednak jest to roślina wymagająca cieplejszych warunków uprawy niż flaccida i w dodatku jest to duża roślina, zajmująca sporo miejsca. Plusem jest to, że ma ładne wyprostowane kwiatostany i nawet poza kwitnieniem wygląda ładnie (duże ciemnozielone liście). Nie zdecyduję się jednak na zakup. Gdyby była zdecydowanym chłodolubem, to na pewno bym ją zakupił. Pozdrawiam Paweł R.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl