Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nie zamierza wypocząć
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: MoNIKA
E-mail: gorniak-monika@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 października 2013 15:19:17
Mam mały problem z moim Dendrobium, otóż w każdej informacji o uprawie tego gatunku storczyka napisane jest, że od września do października kwiat przechodzi w stan spoczynku po to żeby zawiązać pąki kwiatowe.Mój storczyk zakupiony był w lipcu i od sierpnia po zrzuceniu kwiatów wyrosło mu kilka nowych łodyżek, które sobie spokojnie dorastają w związku z tym, czy wskazane jest w takim stanie rośliny przesuszać ją i zmuszać do spoczynku,
czy poczekać aż małe roślinki dorosną?Bardzo proszę o podpowiedź co z tym faktem zrobić

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 października 2013 17:14:43
Ja pozostawiłabym wybór roślinie. Skoro tego roku miał przeprowadzkę to napewno wolniej przyrastał i odrabia stracony czas. Jednak, gdy dni będą już bardzo krótkie, w grudniu, podlewałabym je tylko symbolicznie żeby zaznaczyć niejaki spoczynek. A swoją drogą, to które to dendrobium? Zdjęcie też by się przydało. Dendrobia są bardzo zróżnicowane. Marta

Data: środa, 23 października 2013 21:43:40
Bardzo dziękuję Ci Marto za poradę,ciągle brakuje mi czasu żeby zrobić i zamieścić zdjęcie, może jutro dam radę.Pozdrawiam

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: czwartek, 24 października 2013 11:31:39

Te pąki kwiatowe mają się zawiązać na nowych, w pełni wykształconych pseudobulwach. Czyli najpierw te pseudobulwy muszą dorosnąć, co ewidentnie jeszcze nie nastąpiło i prawdopodobnie nastąpi dopiero wiosną.

Niemniej jednak zimą trzeba podlewać zdecydowanie mniej, bo w Polsce jest ZNACZNIE mniej światła i storczyki rosną bardzo powoli lub wcale i łatwiej je zalać.

Data: piątek, 25 października 2013 19:19:26
Storczyk już w wakacje stracił kwiaty i rozumiem, że na wiosnę ma zakwitnąć ponownie dlatego muszą mu się te pąki w stanie odpoczynku zawiązać.Poza tym oczywiście wypuścił nowe pseudo bulwy, które już nawet troszkę od sierpnia urosły.Boję się żeby nie zrobić mu krzywdy i chcę nowe kwiatki z pączków na wiosnę.Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl