Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co mu jest?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tom
E-mail: t.pilichiewicz@wp.pl
Data: niedziela, 22 września 2013 11:45:16
Proszę o pomoc, jestem całkiem nowy w temacie uprawy storczyków. Dostałem miesiąc temu na prezent phalaenopsisa i wszystko było fajnie, póki nie pojawiły się na płatkach takie czarne kropki od spodu. Podlewam tylko raz w tyg. przegotowaną odstaną wodą (wstawiam na 15 min. do wody), nawożę co drugi tydzień. Kwiatek stoi na południowym oknie i staram się go osłaniać przed mocnym słońcem. Dziś dopiero zauważyłem czarne plamki również na liściach przy podstawie łodygi. No i dopiero dziś zauważyłem, że mimo odsączenia doniczki z wody, w osłonce zebrało się na dnie i tak sporo wody.

Co jest kwiatkowi i czy da się go uratować? Proszę o pomoc i z góry dziękuję!

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 22 września 2013 19:09:59
Te plamki na kwiatkach są efektem ukłucia przez owada ssącego i zagnieżdżenia się w rance grzybów, które są wszędzie w powietrzu , w otoczeniu. Kwiatek można odciąć i zapewnić storczykowi ruch powietrza, zmniejszenie wilgotności powietrza i obniżenia temperatury w nocy. [Nie opryskiwać rośliny.]
Moim zdaniem większy jest problem ze zmianami przy trzonie rośliny,
Jeżeli plamy te nie powiększają się, nie są mokre , nie wydają zapachu to podejrzewam , że są to zmiany spowodowane chorobą grzybową.
Tu można postąpić w taki sposób :
Sterylnym narzędziem - skalpelem wyciąć z zapasem zainfekowaną tkankę . Zabezpieczyć miejsca cięcia nalewka z Propolisu[ kupuję w aptece]
Proponuję zastosować: .[ Previcur 607 SL 0,15,+ Topsin M 500 SC 0,1]
Rozcieńczyć je wg zaleceń producenta, sporządzając ich mieszaninę i podlać takim roztworem rośliny. [ 50 ml na doniczkę]. Powtórzyć zabieg po 7 dniach.
Powinno to zadziałać na trzy rodzaje grzybów najczęściej atakujących storczyki. [Nie wiemy który się uaktywnił.] Maria.

Data: niedziela, 22 września 2013 21:35:41
Pani Mario, o których plamach konkretnie Pani pisze? Czy chodzi o te małe białe grudki na korzeniach?

Autor: dota
E-mail:  
Data: niedziela, 22 września 2013 21:57:56
raczej o te czarne na liściach

Data: niedziela, 22 września 2013 22:14:56
Tak, chodzi mi o plamy czarne wskazane żółtym kolorem, one mogą doprowadzić do utraty rośliny.Plamkę wskazaną czerwoną linią wystarczy zasmarować propolisem. Zamkniemy wtedy zarodniki grzybów pod warstewką propolisu i nie będą się one rozsiewały.

Data: niedziela, 22 września 2013 23:15:50
Ponadto co napisałam trochę mnie niepokoją te zielonkawe zabarwienia kwiatów i ten znaczny ubytek na kwiatku z pierwszego zdjecia.
Dla porównania proszę obejrzeć zdjęcie kwiatka na stronie
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=1013

Data: poniedziałek, 23 września 2013 16:24:02
To zielonkawe wybarwienie to być może efekt tego, że jest to młoda roślina, ze świeżymi pąkami... nie wiem, trudno mi powiedzieć. Mam inne pytanie - na stronie z odnośnika, jaki przesłała mi Pani, padło zdanie o wycinaniu chorych fragmentów.

Czy można również zastosować to na kwiatach? Czy wystarczą do tego celu zwykłe nożyczki kosmetyczne (np. do paznokci)? Czy trzeba je jakoś przygotowywać? (jeśli tak, to jak to zrobić). Z góry dziękuję!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl