Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy coś się dzieje
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Justyna S
E-mail: justyna_s@op.pl
Data: środa, 4 września 2013 16:34:51
witam was, mam problem jakieś 2 tygodnie temu dostałam storczyka i niestety usychają mi kwiatki oraz żółtkną liście i jest na nich dziwny biały nalot. Storczyk był z dobrego źródła, świeżo przywieziony ( moj szfagier pracuje w AGROCENTRUM). Podlewam go tylko jak trzeba co jakieś 7-10 dni w zależności od stanu podłoża.

Co mu jest ? Pomóżcie mi go odratować !

Z góry dziękuje !

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: środa, 4 września 2013 19:59:29
Jeśli go masz od "szfagra" to się nie dziwię. Na sztorczyku żerują niewątpliwie wełnowce. Jest to taki nieprzyjemny gatunek mszyc. Trzeba go szybciutko opryskać i w odstępach 7 -10 dniowych powtarzać ten zabieg aż do likwidacji szkodnika. Bo inaczej posiądzie teś pozostałe rośliny które uprawiasz, zwłaszcza storczyki.
Może teraz szwagier pomoże. Powodzenia i do dzieła.

Data: środa, 4 września 2013 20:13:20
Achhttp://www.dzikaswinia.pl/231/nie_pij_wszystkiego_co_ci_szfagier_poleje.html ze szfagrami to różnie bywa, a jak m.in. to możesz zobaczyć w tym linku:

Data: środa, 4 września 2013 20:14:50
Ach
ze szfagrami to różnie bywa, a jak m.in. to możesz zobaczyć w tym linku:

http://www.dzikaswinia.pl/231/nie_pij_wszystkiego_co_ci_szfagier_poleje.html

Autor: Justyna
Data: czwartek, 5 września 2013 09:37:20
Kochani a czym ja mma go zwalczyć ? Polecicie jakiś specjalny preparat ? Dziś będę u szfagra dopiero wieczorkiem ;d

Autor: Justyna
Data: czwartek, 5 września 2013 11:13:08
już wiem to napewno wełnowiec czy jak to tak sie nazywa !
Powiedzcie mi jak mam to zwalczyć , kupiłam właśnie nowe podłoże, czy mam go przesadzić ?
Zaatakował on już wszystkie moje storczyki !!!
Czytałam że trzeba je przesadzić, pomywymać wszystko wodą z płynem do naczyn lub octem i powinno pomóc.
Wiem że jest to początkowa działalność tego szkodnika ponieważ codziennie doglądam moje pociechy i zauważyłam to dopiero 3 dni temu .
Bardzo się martwię bo może to głupio zabrzmi ale kocham je !

Napiszcie mi co mam zrobić

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: piątek, 6 września 2013 13:07:00
Witam,
Na temat sposobu zwalczania wełnowców jest w net-cie szereg artykułów- wystarczy wpisać w wyszukiwarkę: "wełnowce zwalczanie storczyk"- chociażby (ja wpisałam takie właśnie słowa i "wyskoczył" mi szereg stron, na których jest mowa o tych szkodnikach.
Żeby nie narazić się Moderacji podam jeden link, w którym jest opisany zarówno sposób zwalczania wełnowców, jak i informacje dot. w/w szkodników:
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/welnowce-welnowcowate--pseudo-id621.html
(wystarczy zaznaczyć podany adres, skopiować, a następnie wkleić w miejsce gdzie jest zamieszczony adres www.(...) ).

Jako że sama takiej wiedzy nie posiadam (n.t. zwalczania wełnowców), wolałam podać link, niż pisać podane przez innych informacje- wiadomo że w internecie każdy może napisać wszystko, tak więc... Wydaje mi się, że pomocy należy szukać na forach ogrodniczych, kwiatowych- oczywiście jeżeli nie ma nic o wełnowcach w Orchidarium -wystarczy sprawdzić wpisując "wełnowce" w wyszukiwarkę.

Powodzenia- mam nadzieję że zwalczy Pani szkodniki, niekoniecznie z pomocą szwagra. Trzeba też uważać na pozostałe rośliny- nie tylko storczyki-wełnowce mogą się przenieść na nie (najlepsza byłaby opóźniona kwarantanna).

Pozdrawiam.

Data: piątek, 6 września 2013 13:25:07
Witam ponownie.
Może pani zastosować różne preparaty, ale chyba najłatwiej będzie użyć Mospilan 20 SP, Actellic 500 EC a wcześniej przed opryskiem umyć rośliny wodą z dodatkiem kilku kropel płynu do mycia naczyń np. Ludwika wymieszaną z denaturatem w stężeniu 2:1 (woda do denaturat) przy większym nasileniu 1:1) po czym, po kilkunastu minutach bardzo dobrze spłukać letnią wodą bieżącą (pod kranem). Jeśli nie zastosujemy ochrony chemicznej to zabieg mycia w trakcie walki z wełnowcami powtarzamy aż do skutku, co 2-3 dni. Możliwe jest też zwalczanie wełnowców met. biologicznymi poprzez zastosowanie żywych biedronek. Ale ten sposób w warunkach domowych może być mało realny, ponieważ mszycami żywią się wyłącznie larwy biedronki. Tak więc dorosłe owady musiałyby wczesniej złożyć jaja z których dopiero wylęgłe larwy podejmą walkę z wełnowcami.
Na koniec proszę do szwagra zwracać się z szacunkiem wymawiając i wypisując go przez w a nie f.

Data: piątek, 6 września 2013 13:27:32
Większa lista środków chemicznych do zwalczania wełnowców.
- Provado Combi PIN 02 PR- w formie pałeczek.
- Karate Zeon 050 CS- w formie koncentratu.
- Fastac 100 EC- w formie koncentratu.
- Confidor 200 SL – w formie koncentratu.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: piątek, 6 września 2013 14:34:38
Tylko jedna uwaga - pałeczki nie są skuteczne w wypadku storczyków z grubymi korzeniami, uprawianych w gruboziarnistym podłożu. Środek owadobójczy z pałeczek nie ma szans na rozprzestrzenienie się w takim podłożu. Skuteczność zależy też od sposobu podlewania, tzn. przelewanie (szybko na wylot) kontra zalewanie na godzinę lub dłużej.

Nie są one wcale za darmo, więc lepiej już wydać te pieniądze na środki w płynie, działające zawsze.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl