Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jakie to Dendrobium?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: czwartek, 29 sierpnia 2013 17:43:54
Witam i przepraszam Państwa o kolejną prośbę o pomoc w identyfikacji storczyka (właściwie drugą, ale jako początkująca osoba zafascynowana storczykami, głównie tutaj pytam- mam nadzieję, że przyjdzie czas, kiedy to ja będę mogła doradzić... ).

Kilka dni temu dostałam w prezencie nowego storczyka- sklasyfikowałam go jako roślinę z rodzaju Dendrobium- na podst. (niestety już zwiędłych, a właściwie zasuszonych) kwiatów- mogłam dodatkowo zawęzić pole do dwóch grup z tego rodzaju: Dendrobium i ew. Distichophyllum. Podejrzewam, że jest to D. nobile- ale pewności nie mam...
Sama roślina ma pokrój sympoidalny (jak wszystkie Dendrobium), w tym dwie psblw (przechodzące w łodygi-nie ma wyraźnych pseudobulw) mają 30cm jedna, druga 5 cm mniej, reszta pędów jest młoda- ok. trzech młodych w doniczce. Liście umieszczone jasnozielone, dł ponad 5cm. Szczątki kwiatów wychodzą z międzywęźli- stąd (dzięki książce Pana L.Rollke "Storczyki od A do Z") zakwalifikowałam roślinkę do grupy (nie mającej związku z prawdziwą systematyką) Dendrobium, jednak- na wypadek gdyby część kwiatów np. opadła- biorę też pod uwagę grupę Distichophyllum.
Kwiaty- sądząc po znalezionych dwóch dobrze zachowanych opadłych kwiatach- średnicy 3-4cm, barwy biało-różowawej (róż z tego co widać na obrzeżach).
Czy mogą mi Państwo pomóc ocenić czy to faktycznie D.nobile, czy może inne Dendrobium, a może hybryda? Niestety nie mam pojęcia gdzie kupiona była roślina- moja Mama, od której ją dostałam, dostała ją z kolei na imieniny w prezencie- tak więc z tego mogę jeszcze wywnioskować, że 15 czerwca roślina już kwitła i przestała ok. dwóch tygodni temu.
Oczywiście w załączeniu przesyłam zdjęcia:

Autor: __
E-mail:  
Data: czwartek, 29 sierpnia 2013 20:34:49
Dociekliwość godna Sherlocka Holmesa
O warunkach uprawy tego storczyka polecam artykuł ze strony orchidarium:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/Dendrobium_nble.html

Powodzenia i obfitych kwitnień

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: piątek, 30 sierpnia 2013 19:22:38
No pięknie, Sherlock Holmes (i to w spódnicy) to ze mnie jednak chyba żaden...

Zgadza się pan/Pani ze mną, że to D.nobile? Niestety nie mam zdjęć innych storczyków z grupy Dendrobium (którą jednak "obstawiłam"), a w zw. z tym-żadnego porównania. Jedyne zdjęcie tego gatunku (D.Nobile) jakie widziałam to roślina o kwiatach różowych, z ciemną plamą na warżce-pochodzi z książki L.Rollke "Storczyki od A do Z". Tak więc moje to byłaby hybrydka chyba? Czy może odmiana? (Nie wiem jak to stwierdzić).

Dziękuję bardzo za odpowiedź i podanie linka do art. o pielęgnacji- już zabieram się za czytanie

Pozdrawiam serdecznie, Beata.

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: piątek, 30 sierpnia 2013 19:59:16
na 90% to niejest Dendrobium nobile,ale jego hybryda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl