Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki na deszczu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marek_22
E-mail: mak222@o2.pl
Data: niedziela, 12 maja 2013 22:06:02
Czy storczyki trzymane na zewnątrz wystawiać na deszcz? Czytałem że większości szkodzi woda zbierająca się w kątach liści. Dzisiaj wystawiłem pierwsze dwa na zewnątrz i zaczęła się mżawka. I zaczęły się wątpliwości. Czy wystawiacie swoje storczyki trzymane na zewnątrz na deszcz?

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 maja 2013 09:34:21
Myślę, że lepiej ich nie narażać na długotrwałe moknięcie, szczególnie przy niezbyt wysokiej temperaturze. Ja swoje wystawiam dopiero po 15 maja i trzymam je w altanie albo pod drzewami. Niektóre podobno nie lubią nawet zraszania a co dopiero moknięcia. Wydaje mi się że należy je chronić przed długotrwałym deszczem , co innego to nagły i krótki opad przy wysokiej temperaturze latam, wtedy wysychają błyskawicznie.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 13 maja 2013 17:28:57
A ja swoje trzymam pod daszkami z folii lub szklanymi.Obecnie padają kwaśne deszcze.Niby storczyki lubią lekko kwaśną wodę,ale noce obecnie nie są tak ciepłe jak dawniej, tym samym zimny deszcz,częste nierzadko zimne wiatrymogą spowodować plamy na liściach,gnicie liści gdy deszcz dostanie się do pochewki,albo do liścia sercowego.Nawet z chłodniejsze noce okrywam ciepłolubne.Poza tym ulewy,grad mogą być niebezpieczne.
Tak wygląda mój prymitywny, aczkolwiek świetnie się sprawdzający domek dla masdevallii i zygopetalum.

Pozdrawiam.
Elżbieta Ziąbkowska

Autor: Marek_22
E-mail:  
Data: wtorek, 14 maja 2013 07:21:08
No to nie będzie moknięcia na deszczu. Będą stały na tarasie w cieniu pod wisterią. Zrobię im jakąś osłonę schowaną w plątaninie gałęzi wisterii.

--> Elżbieta Ziąbkowska : rozwiązania najprostsze są najlepsze (znajomi nazywają mnie mistrzem prowizorki )

Dziękuję za pomoc.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl