Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Rozpoznanie storczyka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mary
E-mail: marrry0@gmail.com
Data: piątek, 10 maja 2013 15:57:15
Witam,
Zakupiłam dzisiaj nowego storczyka, mieli go właśnie wyrzucać w sklepie i musiałam go uratować.. Nie jestem jeszcze znawcą storczyków stąd moja prośba o pomoc w rozpoznaniu tego storczyka.

Z góry dziękuję!
Marysia.

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: piątek, 10 maja 2013 19:59:23
wedlug mnie jakas Epicatleya

Data: piątek, 10 maja 2013 21:53:26
Przeglądałam dzisiaj mnóstwo zdjęć i już sama nie wiem co to jest, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Ja też się skłaniam ku epicattleyi lub czemus z rodzaju cattleya. Storczyk ma liście wąskie i długie (najdłuższe 20 cm) a końce ma zaokrąglone. Bulwy są w kształcie stożkowym (najwieksza 10 cm), podłużnym, na każdym przyroście są tylko dwa liście. Z największej bulwy wychodzi pęd z śladem po 14 kwiatach, pęd jest cieniutki więc kwiaty nie były duże, na pędzie znajdują się 4 oczka. Wysokość storczyka, razem z pędem wynosi 50 cm , mierząc od podłoża. Korzenie raczej typu cambria. Nie wiem co więcej mogę opisać ...

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: piątek, 10 maja 2013 22:29:09
Mi się wydaje ,że to Epicattleya Plicaboa
Pozdrawiam Iwona

Data: piątek, 10 maja 2013 23:49:50
Dzięki Iwka !

Powiedz mi tylko czy możliwe jest żeby Epicattleya Plicaboa miala żółte lub pomarańczowe kwiaty? Przyjrzałam się uschniętym kwiatom , które lezały na podłożu i mieniły sie na pomarańczowo. Storczyk był w foliowej osłonce więc raczej nie są to kwiaty innego storczyka.

PZDR
Mary

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: sobota, 11 maja 2013 12:42:30
Jestem pelna "podziwu" dla moich przedmowcow.Chcialabym tylko wiedziec na jakiej podstawie zdolali tak trafnie sklasyfikowac powyzsza rosline, zwlaszcza tak precyzyjnie jak zrobila to Pani Iwka.Zwlaszcza, ze nie widziala nawet kwiatow.
Moim zdaniem, bezimienna hybryda kupiona w jednym supermarketow, jest tylko bezimienna hybryda, nawet jesli przypomina okreslony storczyk.
Cos tak jak z psami.Jesli kupujemy szczeniaczka na rynku u handlarki, nie mozemy go nazwac okreslona rasa, nawet jesli do zludzenia go przypomina.Po prostu nie ma rodowodu.
Mysle tez, ze ta bezimienna hybryda, przy odpowiedniej pielegnacji, bedzie dlugo cieszyla oko i serce, z czy bez imienia.I tego z serca zycze.Pozdrawiam Agata

Autor: Efka
E-mail:  
Data: sobota, 11 maja 2013 14:30:50
Nazywanie storczyka domniemaną nazwą jest błędem, ale moim zdaniem Mary dobrze robi próbując ustalić (chociaż w przybliżeniu), co to jest, bo może to pomóc w późniejszej uprawie storczyka, tym bardziej jeśli jest początkującą osobą.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: sobota, 11 maja 2013 20:51:22
Zgadzam sie z Ewka, jesli chodzi o okreslenie gatunku storczyka, jesli jest to potrzebne do uprawiania takowego.I tu p.Roman byl jak najbardziej pomocny.Natomiast dalej nie rozumiem postawienia "diagnozy" przez Iwke.
Tyle w temacie.Pozdrawiam Agata

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: niedziela, 12 maja 2013 09:43:33
Pani Agato
proszę czytać uwaznie,napisałam ,że mi się wydaje ,że jest to Epicattleya Plicaboa
a nie,że to jest Epicattleya Plicaboa ,a to różnica!!!
A stwierdziałam to po kształcie pseudobulw,bo taką Epicattleye mam i po długim pędzie kwiatowym,widać kwiatów było sporo i chyba nie były one duże i ciężkie.
Epicattleya Plicaboa ma delikatne kwiaty.

Data: niedziela, 12 maja 2013 18:40:22
Dokładnie jak Pani Agata i Efka stwierdziły, szukam chociaż w przybliżeniu co to może być ponieważ zależy mi na tym, żeby poprawnie uprawiać storczyka. Myślę, że nie może to być nic ciężkiego w uprawie ponieważ przetrwało w markecie sporo czasu. Wszystkie inne storczyki wyglądały naprawdę marnie...

Data: czwartek, 16 maja 2013 21:07:05
Witam ponownie.

Byłam dzisiaj w OBI i zauważyłam bardzo podobnego storczyka co do budowy jak ten , którego zakupiłam. Biorąc pod uwagę ,iż pozostałości po kwiatach były w odcieni pomarańczy, żółtego jest duża szansa że to właśnie jest ten gatunek. Czy ktoś z Was może zna tego storczyka?

Autor: Robert Kubacki
E-mail:  
Data: czwartek, 16 maja 2013 22:42:58
Taka podobna do tej z... http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=18577
Pozdrawiam.

Data: piątek, 17 maja 2013 11:28:45
Dziękuję Panie Robercie! To jest właśnie ta roślinka !

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl