Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ziemiórki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mary
E-mail: marrry0@gmail.com
Data: czwartek, 9 maja 2013 13:03:32
Witam,
Czy znacie może jakąś sprawdzonę metodę, środek na zwalczenie ziemiórek? Czy ktoś z Was stosował może muchozol --> http://www.jtz.pl/jak-pozbyc-sie-ziemiorek ?
W moim domu i na balkonie pojawiły się bardzo denerwujące ziemiórki. Zaatakowały mojego Fikusa, którego zaraz przesadziłam. Ale na balkonie w skrzynce z Psianką jasminową również je zauważyłam. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to że najwyraźniej jakimś cudem zaczęły się uczepiać moich Falenopsisów :/ Psiankę i kilka Falków, na których siedziały muszki zalałam preparatem Polysect 500 SL, który u koleżanki zadziałał. Ale obawiam się, że niestety zaraz zacznę znajdować kolejne muszki na kolejnych Falkach, tymbardziej że stoją wszystkie razem na oknie... Kilka tygodni temu przeszłam batalię z roztoczami i po tym wszystkim Falki są osłabione, więc kolejna wizja batalii doprowadza mnie do szału. A dzisiaj na mojej nowej Cambrii , która stoi od początku w zupełnie innym miejscu niz Falki zauważyłam na spodzie doniczki jakaś dziwną larwę czy coś w ten deseń.. Załączam zdjęcie. Myślicie, że to larwa ziemiórki ? Była ona dość długa i poruszała się na nitkach zrobionych przez siebie. Może ktoś z Was spotkał się już z takim gadem?

Proszę o pomoc i rady....

Pozdrawiam,
Mary.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 9 maja 2013 15:49:31
Witam
O ziemiórkach i walce z nimi poczytaj na stronie http://www.storczykarze.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=561
Zwróć uwagę na wyłapywanie ich :...można je wyłapywać, ustawiając pocięte kawałki żółtych tabliczek lepowych. ..tabliczki te należy umocować na brzegu doniczki od wewnętrznej strony. Lepiej tak włożyć , niż zamieścić je na patyczkach. Dorosły owad wychodząc z podłoża nie jest jeszcze sprawny i chodzi po brzegu doniczki. Napotyka wtedy na pułapkę, a i latające też przyciąga żółty kolor.
Natomiast to co pokazujesz na zdjęciu , moim zdaniem są to skąposzczety – wazonkowce.Piszę o nich w część IV "Co w naszych uprawach może zostać, bo nie szkodzi w małej ilości lub jest „obojętne” ." na stronie http://www.storczykarze.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=577
Pozdrawiam, Mery- Maria

Autor: Mary
E-mail: marrry0@gmail.com
Data: piątek, 10 maja 2013 11:49:46
Dzięki Mery serdeczne za odp. i za linki. W takim razie zakupuję dzisiaj żółte tabliczki i instaluję w każdej doniczce wg Twojej rady. Cieszę się, że w mojej cambrii jakieś nieszkodliwe zwierzątko żyje. BTW faktycznie mam mech na doniczce.

Pozdrawiam,
Mary

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 10 maja 2013 20:28:23
Tylko tablice muszą mieć minimum 10cm na bok, czyli ~100cm2. Moja sąsiadka poprzycinała je na wielkość pudełka zapałek i dziwiła się że muszki nie celują w te tabliczki Mówi że są nieskuteczne . Marta

Autor: Efka
E-mail:  
Data: piątek, 10 maja 2013 21:43:02
Dodam, że niektóre rodzaje podłoża wydają się przyciągać ziemiórki - bardzo lubią torf. Stare, mocno rozkładające się i mokre podłoże też. Odkąd używam gruboziarnistego podłoża głównie z kory i bez dodatku torfu, problem zanikł samoistnie, czasem się tylko jakaś pokręci dla zasady .

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl