Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przesadzanie roślin prowadzonych metodą hydroponiczną
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: wtorek, 19 lipca 2005 11:05:50
Jak w tytule, mam pytanie dotyczące przesadzania roślin tak prowadzonych. Wsadziłam do hydroponiki z pół roku temu keiki falka i teraz mam problem, bo korzenie bardzo się rozrosły i wychodzą dołem i górą doniczki. Zastanawiam się, czy jak pozwolę im na wychodzenie dołem, to czy nie zaczną zagniwać, bo w podstawce jest prawie cały czas woda...
W którym momencie przesadza się rośliny tak prowadzone. Na jednym ze zdjęć widać jak mała jest roślinka.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 19 lipca 2005 18:17:09
Witam !

Przy uprawie roslin metoda s/h zupelnie naturalne jest ze predzej czy pozniej korzenie dotra do "strefy wodnej". Ciekawym jest ze chociaz pozostaja calowicie zanurzone nic zlego sie nie dzieje . Nowy korzen przystosuje sie do kazdych warunkow. Wiec moim skromnym zdaniem jeszcze nie pora na przesadzanie.

pozdrawiam z wakacji
Sandra

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 19 lipca 2005 19:40:21
Witam !
Ja jeżeli widzę ,że roślina rosnąca w s/h słabo rośnie i wyraźnie jest "niezadowolona" z tej metody uprawy to przesadzam do substratu dla storczyków bez zbędnych ceregieli i absolutnie zawsze te rosliny świetnie to znoszą i aklimatyzują się do nowych warunków. Mam w uprawie semi -hydro kilkanaście storczyków i po trzech latach uprawy widzę, że nie jest to metoda uniwersalna dla wszystkich storczyków. Niektóre egzemplarze rosną świetnie ,a niektórym ta metoda zupełnie nie odpowiada.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl