Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to może być??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: niedziela, 10 lipca 2005 12:03:04
Witam! Chodzi mi jedynie o przybliżenie co to takiego żebym wiedziała jak z rośliną postępować. Kupiłam ją przecenioną w takim stanie jak widać na zdjęciach. Na jednym z nich widać, że wypuszcza nowy przyrost. Chciałabym tylko wiedzieć czy to jakiś mieszaniec cattleyi (tylko, że cattleya ma twarde liście, a moja roślina miękkie, delikatne) czy może jakiegoś Epidendrum czy czegoś jeszcze innego. Na razie rośina stoi na balkonie w cieniu, ale jak z nią postępować później to już nie wiem.
Pozdrawiam Karolina

Autor: Anna F.
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: niedziela, 10 lipca 2005 17:27:28
To chyba jakieś dendrobium. Może typu nobile

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 08:16:26
Witam !

Moim zdaniem to raczej cos katlejastego

pozdrawiam z wakacji
Sandra

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 08:48:38
Witam serdecznie !
Moim zdaniem to mieszaniec katlei,jakaś brzydka zmiana , którą widać być może powstała wskutek przelewania przez dłuższy czas rośliny , być może jest to zmiana grzybowa.Radziłbym przez 2 tygodnie przesuszyć roślinę , jedynie zapewniając jej spryskiwanie podłoża.Myślę , że należy zapewnić jej jasne i ciepłe stanowisko, jednocześnie cieniując ją w gorące dni - życzę powodzenia - Jarek

Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 18:18:13
Dziękuję za odpowiedzi. Ja wzięłam ją właśnie dlatego, że wyglądała mi na spokrewnioną z katleją, a była przeceniona na 6zł. Myślałam właśnie, żeby spryskać ją lub podlać czymś przeciwgrzybicznym. Zobaczymy co z niej będzie. Poza tymi zmianami jest w zupełnie dobrym stanie-korzenie dość intensywnie teraz rosną, nie jest zalana.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl