Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Grzybek na korzeniach + żółknięcie liści
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: natikrol@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2012 14:55:16
Witam,

Mój problem to grzybek na korzeniach storczyka. Proszę o radę jak się go pozbyć.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2012 17:56:50
Pani Natalio, problemem nie jest grzybek na korzeniach, problemem jest ogolny stan storczyka, ktory dogorywa.Prosze co nieco poczytac o uprawie tych pieknych kwiatow, zanim kupi Pani nastepnego.Pozdrawiam Agata

Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2012 20:50:51
To nie jest mój pierwszy storczyk aczkolwiek pierwszy tej odmiany. Stosuję się do zaleceń dotyczących ich uprawy. Niestety tylko ten jest w złym stanie. Poproszę o poradę co zrobić aby doprowadzić go do właściwego stanu.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: wtorek, 7 sierpnia 2012 08:18:21
Pani Natalio, prosze przyjrzec sie korzeniom tego storczyka (najlepiej w tym celu wyciagnac go z doniczki). Owszem zawsze mozna probowac reanimowac, ale czy jest sens?
Jesli zdecyduje sie Pani sprobowac, prosze na gorze w wyszukiwarce wpisac reanimacja.Sadze, ze znajdzie Pani tam dosc potrzebnych informacji.Pozdrawiam Agata.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 7 sierpnia 2012 22:53:48
Witam

Z góry uprzedzam, że nie mam dużego doświadczenia ze storczykami, ale akurat miałam kiedyś podobny przypadek z dendrobium. Ten pokazany na zdj. to właśnie dendrobium. Otrzymałam w przesyłce dendrobium w podobnym stanie (choć przy odbiorze nie było widać zaawansowanych zmian). Idąc za czyjąś radą obcięłam wszystkie zgniłe części, chore liście usunęłam, wymoczyłam ocalałe ps/b w roztworze topsinu, wsadziłam do przezroczystej doniczki wypełnionej keramzytem, pod nim umieściłam małą miseczkę z wodą. Dolewałam tylko jak całkiem wyparowała. Aby ps/b się trzymała się stabilnie przywiązałam ją do patyka. Z obciętej butelki 1,5 litrowej zrobiłam namiocik ustawiając butelkę do góry dnem na doniczce aby stworzyć max stałą wilgotność dla ps/b. Mam jeszcze zdjęcie, na którym widać efekt - po kilku miesiacach od posadzenia zdechlaka wyrosły korzonki i nowy przyrost.

Pozdrawiam Agnieszka

Data: piątek, 10 sierpnia 2012 12:01:13
Super! Dziękuję za radę. Widzę, że to ta sama odmiana storczyka, Spróbuje zrobić taka samo jak Pani.

Pozdrawiam,
Natalia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl