Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nieprzyjemny zapach z p/bulw Miltoniopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sistercja
E-mail:  
Data: wtorek, 31 lipca 2012 23:39:20
Witajcie!

Wsadziłam nos w okolice pseudobulw moich (niedawno kupionych) Miltoniopsisów i poczułam zapach, który najbardziej kojarzy mi się z gniciem...
Przesadziłam jedną z nich do nowego podłoża( pozbywając się w miarę możliwości starego podłoża - głównie perlitu); korzonki wyglądały dobrze poza brązowawym kolorem..
Czy to może tylko oznaczać, że one gniją? Czy może coś innego? Powinnam je wyjąć i obciąć wszystkie korzonki?

Liście są zdrowe, jasno-zielone, pseudobulwy też ok. jeden niedawno przekwitł, a drugi - jeszcze kwitnie.

Poprzedni Miltoniopsis też miał podobne "efekty" zapachowe i skończył na całkowitym zgniciu... - tzn zpomarańczowiały mu po kolei liście, a potem p/bulwy.

Z góry dziękuję Wam za pomoc!

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 12 sierpnia 2012 21:52:56
Sama sobie odpowiadasz na pytanie.
Skoro jedna roślina mając takie lub podobne objawy zgniła, to oznacza , że i ta jest zagrożona.
Nie wystarczy usunięcie części podłoża. Roślinę trzeba wyjąć z doniczki opłukać korzenie pod bieżąca wodą, następnie namoczyć korzenie w roztworze preparatu Topsin a nawet w roztworze: Previcur 607 SL 0,15, + Topsin M 500 SC 0,1 i po lekkim osuszeniu nasadzić w czystej doniczce i świeżym podłożu . Nie nawadniać przez 7 - 10 dni.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl