Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  I co zrobić ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna M. Zabrze
E-mail:  
Data: czwartek, 7 lipca 2005 19:27:41
Witam. Mam kilka pytań ( kilka dlatego, iż musiałam pożyczyć aparat aby zrobić zdjęcia ).
Po pierwsze - mój falek w tym roku zakwitł ale: każdy następny kwiat jest mniejszy i bardziej "blady", a ostatni pąk zrobił się żółty i schnie. Co mu dolega?

E-mail:  
Data: czwartek, 7 lipca 2005 19:29:48
c.d.
Warunki uprawy od ponad roku pozostają bez zmian.
Przepraszam za jakoś zdjęć

E-mail:  
Data: czwartek, 7 lipca 2005 19:35:22
c.d.
Mam również problem z dendrobium bigibbum. Czy mam je rozdzielć czy pozostawić tak jak jest? Czy roślinka będzie miała dobre warunki do wzrostu po mimo, iż korzonki nie dotykają podłoża? Z góry dziękuję za "podpowiedzi".
Pozdrawiam - Anna

Autor: izabela
E-mail: dixiruda@wp.pl
Data: czwartek, 7 lipca 2005 22:20:46
Przepraszam, co to za falek ?
P.S. Nie znam odpowiedzi na pytania, ale kwiat piękny !

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: czwartek, 7 lipca 2005 23:36:54
Jesli chodzi o Phalaenopsis- nic Pani nie pisze o samej roslinie-mocna?ladnie przyrasta?
Jezeli liscie tez sa slabe i mniejsze to moze zbyt malo Pani nawozi?
Wybarwienie kwiatow zalezy rowniez od oswietlenia.

Autor: Dorota Kamińska
E-mail: dotakam@poczta.onet.pl
Data: piątek, 8 lipca 2005 09:28:29
Nie oddzielać.
Te młode roślinki na szczycie schnących bulw nazywa się keiki. Na zdjęciu wyglądają na bardzo małe, radzę pozostawić je na roślinie matecznej. Takie roślinki nie tylko mogą rosnąć, ale nawet kwitną.

E-mail:  
Data: piątek, 8 lipca 2005 22:59:53
Bardzo dziękuję za porady .
Jeżeli chodzi o phalenopsisa to jest to roślina mocna, w tej chwili ma jeden pęd kwiatowy ale rozgałęzia sie on na 3 . Liście mocne, w sumie jest ich 7, ósmy rosnie. Nawożony jest co "moczenie" (1/2 zalecanej dawki). Korzenie są w porządku - zielone. W sumie wygląda dobrze, ale ostatnie pączki już zupełnie zżółkły i jeden odpadł.
Co do dendrobium - eksperymentuję . Odzieliłam największe keiki od reszty ( ma około 7 cm i 4 listki ) i czekam, a reszta roślinki wygląda tak jak na zdjęciu, z tym już nic robić nie będę .
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .

Autor: Jacek
E-mail:  
Data: sobota, 9 lipca 2005 02:43:59
Witam!
Pani Aniu, nie będę się wypowiadał na temat samych kwiatów. Aby zrobić ostre zdjęcie trzeba pamiętać, że dla danej ogniskowej istnieje minimalna odległość od fotografowanego obiektu. Gdyby się Pani oddaliła z aparatem jakieś 20 cm od doniczki z dendrobium to zdjęcie byłoby ostre.
Pozdrawiam, miłośnik orchidei

Jacek.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl