Autor: |
Dorota Fijałkowska |
E-mail: |
dfijal@gucio.um.pabianice.pl |
Data: |
poniedziałek, 2 lipca 2012 21:17:04 |
Rzeczywiście zapomniałam o lokalizacji. Pień znajduje się w pomieszczeniu, które zostało całkowicie przeznaczone dla kwiatów. Ma ok 18 metrów kwadratowych powierzchni, południowa i zachodnia sciana przeszklona z żaluzjami opuszczanymi w razie potrzeby, niestety pomieszczenie jest dość niskie ( najwyej 2,5m) i nad nim jest tylko dach czyli w takie upalne dni jak teraz jest tam gorąco, za to w nocy temperatura spada. Na zimę mam dwa duże kaloryfery więc można utrzymać odpowiednią temperaturę minimum 18 stopni, chyba że przy samym oknie może być mniej. Największy problem z wilgotnością bo przy takich upałach spada dramatycznie mimo nawilżacza, akwarium i zraszania, ale może większa liczba roślin zmieni trochę sytuację. Pień stoi w miejscu gdzie swiatło nie jest tak ostre bo przy ścianie ok. 1m od okna zachodniego ( na zimę będzie tam lampa).Ruch powietrza to na razie od otwartych okien ale wentylator już kupiłam. W tym pomieszczeniu mam rośliny już drugi rok i rosną dobrze, dlatego zdecydowałam się na pień. jest to odcię ta gałąź robinii akacjowej umieszczona w dużej ceramicznej donicy wypełnionej kamieniami. Ma ok 1,8m wysokości i niestety nie jest za bardzo rozgałęziona. Myślę że tyle szczegółów wystarczy javascript:addsmile(' '). Pozdrawiam, Dorota. |
|
|