Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyki na pniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: poniedziałek, 2 lipca 2012 17:31:54
Bardzo proszę o informację jakie storczyki najłatwiej uprawiać na pniu. Właśnie go założyłam i nie chciałabym niczego zmarnować przesadzając. Oczywiście odróżniam epifity od innych ale chodzi mi o takie, co na pewno się udadzą. Na początek. Z góry dziękuję za każdą informację. Dorota.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 2 lipca 2012 20:12:15
Witam.
Dla osoby, która ma udzielić Ci porady , istotne jest, gdzie znajduje się ten pień. Nie piszesz gdzie go "założyłaś"
Napisz coś o miejscu uprawy, a zapewne ktoś Ci poradzi co posadzić na pniu.
Pozdrawiam, Maria.

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: poniedziałek, 2 lipca 2012 21:17:04
Rzeczywiście zapomniałam o lokalizacji. Pień znajduje się w pomieszczeniu, które zostało całkowicie przeznaczone dla kwiatów. Ma ok 18 metrów kwadratowych powierzchni, południowa i zachodnia sciana przeszklona z żaluzjami opuszczanymi w razie potrzeby, niestety pomieszczenie jest dość niskie ( najwyej 2,5m) i nad nim jest tylko dach czyli w takie upalne dni jak teraz jest tam gorąco, za to w nocy temperatura spada. Na zimę mam dwa duże kaloryfery więc można utrzymać odpowiednią temperaturę minimum 18 stopni, chyba że przy samym oknie może być mniej. Największy problem z wilgotnością bo przy takich upałach spada dramatycznie mimo nawilżacza, akwarium i zraszania, ale może większa liczba roślin zmieni trochę sytuację. Pień stoi w miejscu gdzie swiatło nie jest tak ostre bo przy ścianie ok. 1m od okna zachodniego ( na zimę będzie tam lampa).Ruch powietrza to na razie od otwartych okien ale wentylator już kupiłam. W tym pomieszczeniu mam rośliny już drugi rok i rosną dobrze, dlatego zdecydowałam się na pień. jest to odcię ta gałąź robinii akacjowej umieszczona w dużej ceramicznej donicy wypełnionej kamieniami. Ma ok 1,8m wysokości i niestety nie jest za bardzo rozgałęziona. Myślę że tyle szczegółów wystarczy javascript:addsmile(''). Pozdrawiam, Dorota.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 4 lipca 2012 18:13:09
Może odpowiem tylko częściowo.
"Nie można po prostu wstawić przyniesionej z lasu gałęzi i zacząć na niej mocować rośliny. Trzeba najpierw pozbyć się niepożądanych gości i garbników zawartych w korze." ze strony: http://www.orchidarium.pl/Orchidarium/Orchidarium.htm

Na tak zainstalowanej gałęzi można jedynie zawiesić storczyki i to ryzykując, że jakiś szkodnik przejdzie lub przefrunie .
Zawiesić można w doniczkach tak by łatwo było je zdjąć do nawadniania. Można je zawiesić wśród paproci, które dadzą tło i poprawią mikroklimat.
Gatunki storczyków , takie jak na parapet.
Pozdrawiam Maria.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl