Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomasz Michael
E-mail: michael@uni.opole.pl
Data: wtorek, 21 czerwca 2005 13:21:44
Kupiłem dzisiaj w OBI dwa Dendrobia. Łącznie z liśćmi mają wysokość około 19 cm. Na szczytach pseudobulw mają po trzy liście długości od 7 do 10 cm. Dodatkowo jedna z zakupionych roślin wypuszcza coś podstawy. Przez ostatnie kilka tygodni szukałem informacji na temat tego rodzaju, ale nigdzie nie natknąłem się na gatunek kupiony w OBI. Proszę o pomoc w jego identyfikacji (a może jest to jakaś hybryda?). Dodatkową pomocą może być długość zaschniętych pędów kwiatostanowych: 16 oraz 20 cm. Pędy te wyrosły spomiędzy dwóch szczytowych liści.
Storczykami zainteresowałem się w zeszłym roku i od tej pory zgromadziłam dwa Phalaenopsisy oraz jedno Cymbidium. Na liściu jednego z moich Phalaenopsisów pojawiły się opisane w jednym z wcześniejszych postów przezroczyste plamy. Środki grzybo- oraz bakteriobójcze nic na to nie pomogły. Zastanawiam się czy obciąć tego liścia teraz (niedługo rozbiją się pąki kwiatowe), czy też poczekać z tym zabiegiem do czasu przekwitnięcia rośliny?
Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 21 czerwca 2005 18:27:47
Witam!
To najprawdopodobniej Dendrobia typu Phalenopsis, mieszańce. W Obi prawie wyłącznie sprzedają hybrydy . Gdyby Pan nie wiedział, na tej stronie jest zamieszczony "poradnik dla początkujących". Tam są opisane te orchidee.
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl