Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  GROW MIX
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KRZYSZTOF
E-mail: LOL82@onet.eu
Data: środa, 11 kwietnia 2012 23:10:24
WITAM!
Niedawno zakupiłem nawóz grow mix peters professional. Byłbym wdzięczny za info w jaki sposób go stosować i czy nadaje się do cymbidium i phenealopsis. Czy blossom boster także nadaje się do phenealopsis jak się go stosuje?
Pozdrawiam !

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 12 kwietnia 2012 22:44:08

Witam,

Cytat ze strony producenta:
"Grow Mix to nawóz, w którym NPK to 21+7+21, czyli stosunkowo niska zawartość fosforu. Dobrze zbalasowany stosunek N:K sprawia, że jest odpowiedni dla stymulacji wzrostu. Dużą zawartość azotu zawdzięcza obecności mocznika, co czyni ten produkt wyjątkowo dostosowanym do uprawy storczyków. Może też być stosowany w innych uprawach".

Z powyższego wynika, że nadaje się i do Cymbidium i do Phalaenopsis i nie tylko . Te nawozy dawkuje się zwykle około pół niedużej łyżeczki do herbaty na 5 l wody, ale warto by było zmierzyć przewodnictwo takiego roztworu.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 12 kwietnia 2012 23:20:31
Witam

P. Grażyno

Akurat mam taki nawóz u siebie. Czy wskazane byłoby jego zastosowanie dla phalaenopis, którym rosną keiki na łodydze (rośliny mateczne są w dobrej kondycji)? Po raz pierwszy doczekałam się keiki i u 3 phalaenopsis prawie w tym samym czasie. Za sprawą floral paste, którą chciałam wyhodować pędy kwiatowe, ale było już przedwiośnie, wyższa temp. w mieszkaniu i te storczyki postanowiły rozmnożyć się zamiast zakwitnąć. Proszę o poradę. Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 13 kwietnia 2012 18:21:09
Witam,

nigdy nie stosowałam tego preparatu, więc i doświadczenia w tej materii nie mam. Jak wiadomo, Phalaenopsis rosną przez cały rok (mniej lub bardziej intensywnie) i ja do nich stosuję nawóz zrównoważony 20+20+20. Ale zawsze można spróbować...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl