Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Drezno 2012r. międzynarodowa wystawa storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: sobota, 31 marca 2012 05:58:54
Witam wszystkich serdecznie i przesyłam nastrój z pierwszego dnia wystawy w Dreźnie. Reklamówki były pełne, karta w aparacie jak zaraz zobaczycie niemalże też
No to zaczynamy

ciąg dalszy nastąpi

Data: sobota, 31 marca 2012 06:56:56

ciąg dalszy nastąpi

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: sobota, 31 marca 2012 07:16:56
Witaj Marzenko.
Jesli jeszcze spalam, to wlasnie sie obudzilam.Cudnosci pokazujesz!!!!!!!!!!!!!!
Mowia, ze kazdy fotografuje wystawe pod katem swoich ulubiencow.Czyzbys byla milosniczka Paphiopedilium czy po prostu przewazaly one na wystawie?
Pozdrawiam Agata

Data: sobota, 31 marca 2012 08:02:51

cdn...

Data: sobota, 31 marca 2012 13:09:42
no i mam nadzieję ostatni post

Ufff i to by było na tyle namiastka tego co widzieliśmy, a teraz z pokorą przyjmę karę za zaśmiecanie serwera od P. Jerzego
No nie mogłam się powstrzymać, w końcu co by to była za radość, gdyby się nią nie można było podzielić

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
marzena

Data: sobota, 31 marca 2012 14:04:10
Agatko, wybacz! Dopiero zauważyłam Twoją wiadomość. Rzeczywiście coś w tym jest gro fotek to te, które się najbardziej podobają. Jeśli chodzi o Paphiopedilum i owszem 3/4 z zamieszczonych z wielką chęcią postawiłabym u siebie w domu (szczególnie jeden, którego widziałam po raz pierwszy, trafił na szczyt listy chciejstw - Paphiopedilum villosum, niesamowite zestawienie kolorów i kształtu - cudeńko), jestem zakochana też w Cypripediach ale to już ogródek i trochę się boję, że je uśmiercę. Kilka Phragmipedium też bym chętnie przytuliła szczególnie tych wąsiatych jak np. caudatum. Niestety kiedy patrzę na ich ceny....to mam jeszcze tyyle innych chciejstw, które są troszeczkę tańsze, zatem wygrywają przy zakupach

pozdrawiam Cię cieplutko i miłego weekendu życzę

Autor: Beata
E-mail:  
Data: sobota, 31 marca 2012 15:58:46
Piękne dzieki za relację, fantastyczny powiew wiosny

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 31 marca 2012 16:33:10
Piękne rzeczy, piękne zdjęcia! Dziękujemy! Czy może pamięta Pani czy była w sprzedaży Bifrenaria harrisoniae i ile kosztowała? W ogóle proszę napisać coś o cenach. Marta

Data: sobota, 31 marca 2012 19:15:38
Grunt, ze wyjazd sie udal, a przede wszystkim zakupy.Mysle, ze lista chciejstw nie tylko sie nie zmniejszyla, ale wrecz powiekszyla po zobaczeniu tych wszystkich wspanialosci.Ja przynajmniej tak mam po kazdej wystawie.Ech tylko miejsce uprawy nie chce sie powiekszac.Zycze, zeby te zakupione zdrowo rosly i pieknie kwitly.Pozdrawiam z troszke cieplejszego (+15 st.) Wiednia.Agata

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 00:10:54
Cudne rzeczy Marzenko - lista chciejstw mi się wydłuuuuuuuuża...

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 09:16:46
Pięknie to wszystko pokazałaś Marzenko. Światło na tegorocznej wystawie było fatalne,te czerwone i niebieskie LEDy zamiast oczekiwanego nastroju wywołały tylko ból głowy. Zdjęcia śliczne!!! Pozdrawiam Wiktor.

Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 13:40:13
Dziękuję za miłe słowa

Marto, ceny były (jak na moją kieszeń) za wysokie, ale nie na wszystkich stoiskach. Myślę, że duży wpływ na wysokie ceny miał fakt, że to był pierwszy dzień wystawy.
Bifrenaria harrisoniae była - sama jej szukałam, zatem cenę akurat znam Spora, rozrośnięta roślina, około 10 psb. była za 20 euro ale szczerze mówiąc nie wyglądała dobrze, miała grzybicze plamy i ogólnie była porządnie zabiedzona. Nie wzięłam jej ale na tym samym stoisku była malutka, która była tylko o połowę tańsza. Całą wystawę jednak poszukiwałam chysisów i nie było... aaale na sam koniec przemiły pan z Ekwadoru zaprowadził mnie na stoisko, które było poza główną halą. Jedno jedyne, na którym nie byłam (Roelke) i okazało się, że są aż trzy Tak że odpuściłam dalsze poszukiwania bifrenarii i zakupiłam wszystkie 3 chysisy za ostatnie pieniążki

Agatko, masz oczywiście rację, lista się bardzo powiększyła to raz, a dwa... uświadomiłam sobie, że do końca swoich dni nie będę w stanie ogarnąć wszystkich gatunków , nigdy się nie nauczę Co wystawa, co kolejne szperanie w necie, znajduję coś, o czym nie miałam pojęcia. A "dysk twardy" już szwankuje i z zapamiętywaniem problem
Ach Wiedeń piękne miejsce...
Dziękuję Ci, mam nadzieję, że się "przyjmą" a tak poza tym, nie mogę się doczekać kiedy się spotkamy w Łańcucie

Aga, Marek
hahaha ano tak trzeba jakiś zeszyt założyć (taki "zewnętrzny dysk twardy") bo ciężko spamiętać

Wiktorku
Miałam ten sam problem, myślę, że i światło, i tyle pachnących i pylacych się roślin, jak i emocje sprawiły nie tylko zawrót ale i ból głowy
Bardzo Ci dziękuję

Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 14:01:19
he, he.Ja tez z wiedenskiej wystawy wrocilam z Chysisem.I tez kupionym u Röllke.
Nawiasem mowiac w tym roku godzine dyskutowalam na tym stoisku z pewnym przemilym Panem z tej firmy, po czym sie okazalo, ze jest to wlasciciel firmy.
A co do ogarniecia wszystkich gatunkow.Im wiecej szukamy, tym bardziej zdajemy sobie sprawe jak malo wiemy, a przede wszystkim jak malo mamy.Ale dzieki temu mamy przynajmniej marzenia, czy jak kto woli nasze "listy chciejstw".I to jest piekne w tym hobby.Pozdrawiam Agata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 18:19:37

No to jeszcze kilka zdjęć, plany ogólne raczej (nie robiłam zbliżeń, bo ręce miałam zajęte torbami z zakupami ) i rośliny, których nie zauważyłam w relacji Marzeny.

Warto było tam jechać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 19:02:48
Rośliny już zostały pokazane. Ja z lotu ptaka pokażę wielkość wystawy

Pozdrawiam

Krasnal

Autor: Wojtek
E-mail: w.sierny@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 1 kwietnia 2012 20:21:44
Dziękuję marzenko za MEGA relację z wystawy. Zwłaszcza za zdjęcia mojej ukochanej rodziny Cypripedieae. Po prostu brak słów

Krasnal, Twoje zdjęcia to mnie już w ogóle dobiły Ciekawe kiedy my się doczekamy chociaż połowy tych stoisk co były w Dreźnie

Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2012 00:11:11
Krzysiu? Piłeś redbull'a? Gdzieś Ty się tam wdrapał? Czy statyw z aparatem do góry i heja? Rewelacyjne zdjęcia! Zawsze chciałam pokazać ogrom wystawy ale nie umiałam zakombinować jak
Krasnale jednak sprytne są

No tak, cała ja cóż za faux pas, Röllke oczywiście, tak to jest kiedy się pisze z biegu i nie sprawdza siebie z przeróżnymi nazwami..

Dziękuję Wojtku też je uwielbiam, ale nie mam i chyba mieć nie będę.. No chyba, że się w końcu dorobię "zimowego ogródeczka" na balkonie bo na tym normalnym obawiam się, że z podlewaniem byłabym w kratkę

pozdrawiam
Marzena

Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2012 09:14:12
Marzenko, mozemy pisac Röllke, lub przy braku niemieckiej klawiatury Roellke.Obie formy sa poprawne .

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2012 09:18:19
Wielkie dzięki Pani Marzeno za super fotorelację z wystawy oraz podziękowania dla Grażynki za "ujęcia ogólne"- pozdr. Jarek.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2012 11:30:06
Super fotki Marzena!!!

No to jedna z ciekawszych wystaw, jeszcze tam mnie nie bylo, moze ktoregos dnia uda sie tez dotrzec

dziekuje za relacje wszystkim zwiedzajacym

pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl