Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis żółknie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: eveline.dziubek@gmail.com
Data: wtorek, 20 marca 2012 22:34:12
Witam Was gorąco!

Zajmuję się moim pierwszym storczykiem, dbam jak mogę, jednak zauważyłam, że bardzo szybko zaczął mu żółknąć pęd.. Nie przelewam go, ostatnio podlałam po dwóch tygodniach, bo dopiero wtedy korzenie mu przeschły i zmieniły kolor. Jednak przy podlewaniu dały o sobie znać prawdopodobnie skoczogonki, nic z nimi nie robiła, bo by się ich pozbyć musiałabym znowu podlać roślinę. Czemu się pojawiły? Nie mam pojęcia. obawiam się, że to wina mokrego keramzytu na dnie osłonki, który może utrzymywał za dużą wilgotność a sama osłonka nie jest zbyt duża i nie umożliwia wystarczającej cyrkulacji powietrza?

Nie wiem, co mam robić, poradźcie proszę, nie chcę wykończyć kwiatka

Autor: Marlena
E-mail:  
Data: środa, 23 maja 2012 20:58:06
U mnie nie raz żółkną najniższe liście- ale to nic złego, nowe rosną stare żółkną i odpadają. U Ciebie żółknie ich o wiele więcej ja bym go wyciągnęła z osłonki i wymieniła podłoże przy okazji obcinając zasuszone i zgniłe korzenie.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 25 maja 2012 19:25:26
Moim zdaniem nie jest to naturalny proces.
Myślę, że jest to Fuzarioza [Fusarium oxysporum] - pierwsze symptomy trudno zauważyć, gdyż grzyb infekuje wiązki przewodzące rośliny; efektem tego jest zahamowanie wzrostu i żółknięcie liści od nasady ku wierzchołkowi, porażone stopniowo zamierają.
Proponuję namoczenie podłoża w roztworze preparatu Topsin M 500 SC 0,1 ,3-4 razy co10 dni .
Przykro mi, obym się myliła, Mery.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl