Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co to za hybryda?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 7 marca 2012 13:20:18
Witam

Kilka dni temu nabyłam na kiermaszu hybrydę phal. o woskowych bordowo nakrapianych kwiatach.
Jest oczywiście nie oznaczoną hybrydą (tyle wiem od sprzedawcy tej firmy storczykowej). Był w cenie phalaenopsisów sprzedawanych w eleganckich kwiaciarniach. Jak na moje możliwości był za drogi, pomimo przeceny po uszkodzeniu w transporcie. Jednak pokusiłam się na niego, bo wydawał mi się oryginalny, miał duże błyszczące liście. Sklep, w którym go kupiłam należy raczej do tańszych firm storczykowych. Zastanawia mnie, z jakim gatunkiem może być spokrewniona ta hybryda, skoro ma takie woskowe kwiaty, nietypowe dla większości mieszańców?
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Irena
E-mail: irena_71@op.pl
Data: sobota, 10 marca 2012 10:26:38
Witam , ja mam takiego storczyka , po kupieniu miał duże plamy , teraz kwitnie dalej na tym samym pędzie i zostały mu tylko różowe kropeczki . Jak zakwitnie kolejny raz to będzie już bielutki storczyk . Wydaje mi się ze producenci je sztucznie barwią , tak jak te niebieskie

Data: niedziela, 11 marca 2012 00:59:10
Witam

Kupiłam z ciekawości takiego na kiermaszu, ale nie przypuszczałam, że może być sztucznie barwiony, bo w przypadku np. niebieskich to one mają całe kwiaty jednolicie ubarwione i nigdy takiego nie kupowałam, bo na forum wcześniej czytałam, że są barwione nawozem, a potem bieleją im kwiaty. Ten mój nowy jest po prostu "łaciaty", zonbaczyłam ją na kiermaszu (w marketach takich nie widziałam) i chciałam mieć dużą dorodną hybrydę phal, więc długo się nie namyślałam, poza tym była przeceniona. Jeśli faktycznie w następnym kwitnieniu będzie miała trochę inaczej ubarwione kwiaty, to nie szkodzi, w kazdym razie mam nadzieję, że będą to też woskowe

Autor: Agata
E-mail:  
Data: niedziela, 11 marca 2012 10:05:33
Z farbowaniem w tym przypadku to jakaś bzdura Mam takiego od wielu lat (kupiony w markecie) i plamy nie znikają

Data: niedziela, 11 marca 2012 12:32:20
W takim razie okazuje się, że przeczucie mnie nie myliło
Może komuś trafiła się faktycznie jakaś trefna hybryda podobna do mojej i na tej podstawie wyciąga mylne wnioski. Zdjęcia, które zamieściłam, nie oddają autentycznego ubarwienia tych kwiatów, bo zrobiłam je automatyczną cyfrówką przy włączonym fleszu, bez lampy zdjęcie wychodziło za ciemne pomimo dziennego światła. Faktycznie mają bordowe plamy na żółtych płatkach, na fotkach tło wyszło raczej kremowe, a przy tym kwiaty ma bardziej mięsiste i woskowe w odróżnieniu do większości nieoznaczonych phal.
Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl