Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowe liście
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Nataly
E-mail: nataly333@gmail.com
Data: piątek, 2 marca 2012 13:14:00
Po zabiciu swojego pierwszego storczyka, o drugiego dbam jak najbardziej mogę. Jednakże, nie wiem czy jedna rzecz nie powinna mnie zaniepokoić, dlatego proszę mądrzejsze głowy ode mnie o radę

Mianowicie, gdy przybył do mnie w czerwcu zeszłego roku mój Phalaenopsis miał on 7 ładnych liści. Od tego czasu urosły już mu 2 nowe, duże, twarde, po prostu zdrowe i kiedy dziś o poranku "przywitałam" się z moim storczykiem, ujrzałam, że rośnie kolejny, 10 liść... I tu pada główne pytanie:

Czy to powinno mnie w jakikolwiek sposób martwić?

Mój piękniś zakwitł kilka dni temu po tym, jak od miesiąca rósł mu 3 pęd kwiatowy, więc tym bardziej nie wiem czy to pozytywny czy negatywny objaw. Zaczęłam go nawozić Nawomixem, gdy tylko zobaczyłam, że zbliża się do kwitnienia.

I jeśli mogę się przy okazji zapytać, to od dawna zastanawiam się co robić z dwoma pędami kwiatowymi, które pozostały po ostatnim kwitnięciu. Szczerze mówiąc, niewiele ucięłam, ale czułam, że trzeba, bo mój sotrczyk miał prawie metr rozpiętości przez te dłuuugie pędy kwiatowe. Po obcięciu w październiku/listopadzie one wciąż są zielone i nie usychają. I nie wiem czy zostawić je czy w jakiś sposób poradzilibyście je usunąć?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 2 marca 2012 13:31:51

Skoro oprócz tego, że rosną mu kolejne liście to jeszcze kwitnie, to nie ma czym się martwić, tylko cieszyć.

Stare pędy kwiatowe proszę zostawić, jak będą chciały to uschną i wtedy można będzie je wyciąć.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 2 marca 2012 13:56:20
Po prostu wszędzie gdzie widzę storczyki, to mają one podłużne liście (mojego przypominają kształtem balonik) i jest ich może 3-4, a tu mój wypuszcza 10 liść, niektóre korzenie mu usychają, inne rosną, ale też widzę, że system korzenny ma spory. I dlatego taki nadmiar wydał mi się niepokojący. Bo przypomina on raczej storczyka na sterydach niż normalnego Phalenopsisa

Na oczkach starych pędów widzę takie małe, milimetrowe języczki jakby wystające, ale nie zbiera im się na rośnięcie. I nie wiem co robić, ale faktycznie poczekam. Nie chcę niepotrzebnie majstrować, choć powoli mój sterydziarz chyba wyrasta z doniczki

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 3 marca 2012 00:11:48
Liście kształtem przypominają "balonik"? Takiego falenopsisa jeszcze nie widziałam nawet wśród marketowych hybryd, a interesuję się storczykami tak na dobre od ponad 5 lat. Jeżeli to możliwe proszę wstawić zdjęcie tego storczyka, z pewnością inni też chetnie zobaczą, skomentują stan tej rośliny, ew. dostrzegą jakieś objawy błędów pielęgnacyjnych(może trzeba zmienić rodzaj nawozu?), a nie tylko skutek działania hormonów u producenta. Bujny przyrost liści raczej hamuje wytwarzanie nowych pędów kwiatowych. Tak było przynajmniej u mnie z niektórymi "uparciuchami", rosły im tylko kolejne pary liści, na kwitnienie się nie zanosiło, choć w "oczkach" starych pędów tkwił w miesiącami "śpiący" pąk . Jednego z nich - hybrydę o kwiatach podobnych do phal. amabilis, "odmłodziłam", skracając trzon i dolne liście. Ten falenopsis stopniowo dochodził do siebie przez około 2 lata, aż wreszcie tej zimy wypuścił pęd kwiatowy po kilkuletniej przerwie. Pozdrawiam Agnieszka

Data: niedziela, 4 marca 2012 17:28:09
Cześć Agnieszko, specjalnie dla Ciebie obfotografowałam mojego sterydziarza
Starałam uchwycić się wszystko to, co może być istotne, ale najpierw są 3 ale

1) Kwiatek, który wygląda na zwiędnięty po prostu ledwo co się wykluł, więc jutro będzie już silny i prężny

2) Korzenie zbiedniały po zmianie nawozu na Florovitu, ale od kilku tygodni znów wróciłam do Nawomixu, który naprawdę o stokroć poprawił ich kondycję

3) Nie wiem czy storczyk nie wyrasta z doniczki, ponadto cała doniczka jest podziurkowana dla lepszej cyrkulacji powietrza

Oto zdjęcia:

Nowy listek:

Korzenie od przodu:

Korzenie od tyłu:

Tył "z daleka":

Nowe kwiatki:

Liście w kształcie balonika:

Przód "z daleka":

Widok z góry, od hmmm prozdu?:

Jeśli widzisz jakieś niepokojące objawy, proszę napisz... Chociaż korzenie wewnętrzne wydają się być zdrowe, nie wyglądają w żaden sposób na zgniłe, tylko strasznie dużo ich , a kwiatki rosną, są duże, oraz o prawidłowej budowie raczej

Autor: EwelinaA
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 marca 2012 22:40:45
Storczyk wygląda na zdrowego, kształt liści nie jest nie naturalny, powiedziałabym nawet że takie liście są częstym zjawiskiem. Co do stanu storczyka to wydaje mi się wymaga on przesadzenia ponieważ widać że kora jest zabielona (skutek przenawożenia lub zasolenia z wody).

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl