Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oswietlenie w orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andrzej Szuwalski
E-mail: szuwalski@wp.pl
Data: czwartek, 5 stycznia 2012 19:30:37
W moim orchidarium o wymiarach 92-60-40cm. mam oswietlenie z siedmiu świetłowek flora18W każda. Chce to zmienić na dwie świetlówki energooszczędne 200W kazda z widmem na wzrost i kwitnienie . Czy robie dobrze??? prosze o poradew tej sprawie.

Autor: Daro1230
E-mail: daro1230@gmail.com
Data: niedziela, 22 stycznia 2012 13:34:19
Witam,
posiadam od kilku miesięcy orchidarium o wymiarach 110x60x60. Do oświetlenia wykorzystuję 2 świetlówki po 18W każda i od czasu do czasu włączam 3 szt żarówek LED o różnej temp barwowej usytuowanych w górnej części orchidarium. W dolnej partii (od niedawna) świetlówkę 11W. Z moich obserwacji wynika, iż dla roślin które posiadam światła jest pod dostatkiem, rośliny mają przyrosty, niektóre kwitną. Myślę, że musi Pan zobaczyć jak będą czuły się rośliny po zmianie ilości światła.
Pozdrawiam,
Darek

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: niedziela, 22 stycznia 2012 20:55:51
Witam,
Co to za świetlówki 200W?
Gdzie ta oszczędność?
Pozdrawiam
Tomek

Autor: Andrzej
Data: poniedziałek, 30 stycznia 2012 17:53:24
Jest to pojedyncza swietlówka pobierajaca moc 80W,a oddająca moc 200 W. O widmie niebieskim na wzrost i czerwonym na kwitnienie.Zamontowałem ja razem z odbłyśnikiem zamiast poprzednich świetlówek flora kazda po 18W. Już po dwuch tygodniach widze duża róznice w doswietrlaniu roslin. Nadmieniam ,że jest to jedyne światło dla moich storczyków.

E-mail: Daro1230@gmail.com
Data: wtorek, 31 stycznia 2012 21:02:56
Witam, może Pan zdradzić gdzie ją Pan nabył i jaki konkretnie to model?

Autor: Andrzej Szuwalski
Data: środa, 1 lutego 2012 17:37:45
Witam i podaje adres sklepu gdzie zamówiłem przez internet tą lampe. sklep Hydroline.pl Prosze w zakładce kliknać świetlówki energooszczedne i dobrać w/g potrzeb. Obsługa sklepu bardzo uprzejma i kompetentna, doradzi co i jak. Ja równierz mam pewne doswoadczenie wiec słuze rada. Serdecznie pozdrawiam.

E-mail: Daro1230@gmail.com
Data: czwartek, 2 lutego 2012 17:53:44
Witam, dziękuję za informację. Pozdrawiam,
Darek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl