Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zgodnie z obietnicą - Nageliella purpurea
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 12:04:42
Witam,

Obiecałam kiedyś Panu Jerzemu, że pokażę zdjęcia tego storczyka, kiedy zakwitnie. Trochę to trwało i można by sporo o tym opowiedzieć, ale może kiedy indziej.
Druga roślina (o tej samej nazwie, ale nieco innym wyglądzie) ma blisko 50 cm pęd. Jeszcze nie kwitła.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2005 14:29:11
Skoro to do mnie, to wypada odpowiedzieć...;-)

Ładna roślinka, ewidentnie dobrze uprawiana...

O ile pamiętam, ta róznica wynikała z kropek na liściach?? A dokładniej mówiąc z braku kropek na liściach tej drugiej?? Według mnie (nadal) to po prostu różnica osobnicza. To samo mam na przykład z Psychopsisami - niektóre mają więcej kropek, inne mniej, a jeszcze inne wcale. W każdym razie te kwiaty wyglądają jak trzeba...

Dołożę zdjęcie do galerii (jak kiedyś dojdę do czerwca...hihi....)

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 10:25:27
Panie Jerzy, dla mnie różnica nie dotyczy tylko barwy plamek na liściach, ale ogólnie pokroju i budowy - ten drugi storczyk jest bardziej zwarty, 'grubszy'. Możliwe oczywiście, że to tylko róźnice osobnicze. Gwoli ścisłości dodam, że oba storczyki rosną u mnie ramię w ramię, czyli mają identyczne warunki od 2 lat.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 10:44:00
Cóż... jedynym kryterium przynależności gatunkowej jest kwiat. Jeśli kwiaty są identyczne, to obie rośliny bezwzględnie należą do tego samego gatunku. Co do różnic w wyglądzie liści, to po pierwsze jest to drugorzędna cecha, a po drugie widoczne różnice nie są aż tak olbrzymie, bo obie rośliny są dość podobne w pokroju. Możliwe, że jedna pochodzi z Meksyku, a druga na przykład z Hondurasu... a może to inny gatunek Nagelielli??? W rodzaju Nageliella są raptem dwa gatunki, więc olbrzymiego pola manewru to nie ma...

Jednym słowem - skoro nie kwitną jednocześnie, trzeba dokładnie z bliska pofotografować kwiaty jednej i drugiej, a potem porównać. To jedyna jednoznaczna metoda.

Z detektywistycznym pozdrowieniem,
Jerzy

Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 11:33:39
Jeśli ten drugi storczyk nie da mi kosza i pokaże wreszcie kwiaty, to podzielę się zdjęciami. 'Każda kobieta, to szpieg' .

Z pozdrowieniami, Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl