Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ziemiórki w storczyku-zwalczać czy zostawić?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna.J
E-mail: joanna.j1@gazeta.pl
Data: czwartek, 9 czerwca 2005 08:30:34
Dopatrzyłam się w swoim podłożu białych malutkich larw, najprawdopodobniej są to ziemiórki Dorosłe owady jeszcze nie latają...Czytałam, że nie wyrządzają zbyt wielkiej szkody storczykom, ale może warto je jednak wyprosić z doniczki, póki są w stanie larwalnym? Czy ktoś ma jakieś rady i doświadczenia? Pryskać środkiem czy przesadzić do nowego podłoża? Pozdrawiam serdecznie, Joanna

Data: czwartek, 9 czerwca 2005 08:48:32
To jeszcze raz ja, hmmmm.......to równie dobrze mogą być larwy skoczogonków, które przecież nie są szkodnikami.Jak je rozróżnić?

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: czwartek, 9 czerwca 2005 21:31:10
bardzo łatwo skoczogonki - jak nazwa wskazuje skaczą i mają nóżki oraz czułki, natomiast larwy ziemiórek to po prostu takie malutkie dżdżownice.
pozdrawiam
beata

Data: czwartek, 9 czerwca 2005 21:37:24
No i nie napisałam - proponuję przelać podłoże Actellic 50EC.

Autor: Joanna J.
Data: czwartek, 9 czerwca 2005 21:49:31
Nie wiem czy dobrze Panią zrozumiałam:-) Znaczy się,że larwy skoczogonków też skaczą? Jeśli tak, to znaczy, że jednak mam ziemiórki w ziemi,bo ta biała glistka raczej nie skakała.. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wcześniejszą odpowiedź, bardzo mi Pani pomogła.
Joanna

Data: piątek, 10 czerwca 2005 07:27:47
larwy skoczogonków są tak malutkie że nie zauważy ich Pani bez lupki
beata

Data: wtorek, 14 czerwca 2005 08:55:18
Pani Beato!
Postanowiłam najpierw wytępić skoczogonki metodami naturalnymi, znaczy się podlałam je obficie i cóż się okazało?- że w doniczce jest istne zoo!!! Wypłynęło mnóstwo robaczków jasnobrązowych,dodam, że nie były to skoczogonki, te skaczą nadal beztrosko... nie wiem co to za stwory, ale chyba trza się ich pozbyć. Pytanie- przesadzać do nowej ziemi (ta jest chyba już za bardzo rozdrobniona) czy polewać Actellic 500EC? Dodam, że kwiatek ciągle kwitnie i na dodatek chyba wypuszcza nowy pęd kwiatowy
Pozdrawiam, Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl