Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plamy na pseudobulwie Cattleya Mossiae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: silanka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 14 listopada 2011 20:35:00
Niedawno kupiłam w Orchid Garden Cattleya Mossiae. Storczyk ma nowy przyrost, który plamy jak na załączonych zdjęciach. Cattleya rośnie w mieszance mchu i kory, w ogrzewanym akwarium z wiatraczkiem. Proszę o pomoc.

Autor: Ameliya
E-mail:  
Data: wtorek, 15 listopada 2011 13:48:05
Pomóc nie potrafię, ale dołączę się z moim problemem dotyczącym storczyków: cattleya intermedia oraz laelia tenebrosa. Na najmłodszych liściach są małe, jasne plamki. Rośliny dostałam z takimi plamkami kilka tygodni temu. Od tego czasu raczej nie postępują. Oprócz tego cattleya ma uschnięte końcówki najmłodszych liści - czy to normalne? Nie przejmowałabym się tym gdyby nie fakt, że wyżej wymienione zmiany wsytępują tylko na najmlodszych liściach storczyków. Martwi mnie też blady kolor i ciemne obwódki starszych liści u cattleya.
Pozdrawiam i proszę o radę

laelia

laelia

cattleya

cattleya

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 15 listopada 2011 20:34:20
Szukajcie szkodników - a znajdziecie. Laelia ma jaśniejsze plamki po szkodnikach ssących. Zawsze przesadzam nowe storczyki po swojemu i za jednym szokiem. Oczywiście daję drenaż. W czasie kąpieli bryły korzeniowej nowego Aerides odoratum wylazł węzławiec, wypłynęły puste skorupki ślimaków, o przędziorkach nie wspominając. Dobrze że powstrzymałam się od kupna Cattleya mossiae. Usuwam też zawsze sphagnum bo zbyt długo utrzymuje wilgoć. Te czarne plamy spryskałabym Topsinem. Marta

E-mail:  
Data: wtorek, 15 listopada 2011 20:45:39
Dziękuję za odpowiedź. Delikatnie sprawdzę co się dzieje w podłożu. Boję się tylko jak rośliny to przeżyją, zwłąszcza dwuliściowa cattleya, bo aktualnie nie rosną jej korzenie wiec trochę się boję przesadzania. Ale fakt, coś w tym może być, niedawno w podłożu nowo zakupionego phragmipedium znalazłam krocionoga... Zresztą, martwię sie każdą plamą na storczyku
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail:  
Data: środa, 16 listopada 2011 00:05:04
Jeszcze tylko przypomnę - potrzebują teraz maksimum światła. Gdy teraz moją Laelia tenebrosa przeniosłam z północnego, jasnego okna na zachodnie, wznowiła wzrost najmłodzej psb. Marta

Autor: Efka
E-mail:  
Data: środa, 16 listopada 2011 11:16:52
Na mojej katlei w taki sposób (jak na C.mossiae) sczerniały niewielkie uszkodzenia mechaniczne z transportu i przesadzania (czyli nic groźnego). Natomiast ta duża plama na dole psb wydaje się zagłębiona - wygryziona przez ślimaki? Przy podlewaniu zanurzyłabym ją głęboko i zostawiła na dłuższy czas - ponad pół godziny.Ślimaki wyłażą wtedy na pseudobulwy i brzegi doniczki,żeby zaczerpnąć powietrza. Trzeba bardzo dokładnie obejrzeć,bo mogą być nawet mniejsze niż 2mm. Mech daje im doskonałe warunki do rozwoju i storczyki w nim posadzone często mają takich gości. Później,jak radzi Marta,oprysk przeciw grzybom i obserwować dłuższy czas.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: środa, 16 listopada 2011 15:26:07
To co widzę na zdjęciach najprawdopodobniej jest Bakteryjną plamistością liści / Brązową zgnilizna)
(Pseudomonas cattleyae, P. aeruginosa)
Więcej informacji tutaj:http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/4_bakteryjne.html

E-mail:  
Data: sobota, 19 listopada 2011 15:33:50
Dziękuje za wszystkie porady. Plamy na mojej Cattleya Mossie nie są mokre ani nie wydzielają żadnego zapachu. Po prostu są na bulwie.
Wymoczę ją w wodzie i zobaczę czy nie ma ślimaków, zmienię jej podłoże na korę z węglem drzewnym i keramzytem. Potem zostosuję oprysk grzybobójczy.

E-mail:  
Data: niedziela, 20 listopada 2011 21:19:02
Wczoraj moczyłam Cattleya i ani śladu robaków. Zmieniłam jej podłoże, a jutro mam zamiar opryskać ją Topsinem

E-mail:  
Data: piątek, 25 listopada 2011 13:15:11
Plamy faktycznie mogą wyglądać na bakteryjną plamistość, z tym że od ponad miesiąca pozostają bez zmian, są suche i bezwonne, ale nie wiem po jakim czasie w przypadku tej choroby plamy powinny się zrobić mokre i wydzielać nieprzyjemny zapach? U cattleyi obcięłam te młode liście z plamami bo rośnie nowy przyrost, laelię chyba jeszcze poobserwuję, bo musiałabym obciąć prawie cały najmłodszy liść czyli prawie 1/3 rośliny. Rośliny są odseparowane od reszty więc mogę czekać i obserwować. Dziękuję za cenne wskazówki i pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl