Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  jaki to storczyk
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: myszka
E-mail: m-jola08@wp.pl
Data: sobota, 12 listopada 2011 09:11:41
stoi na moim parapecie 9 lat nie chciał kwitnąć, aż w tym roku wypuścił pęd kwiatowy i zakwitł. Niestety nie wiem jaki to storczyk. Bardzo proszę o określenie tego "uparciucha".
Na ostatnim zdjęciu są dwa storczyki: phalaenopsis i dla porównania jego wielkości, "uparciuch".Jego kwiatki są malutkie, liście na spodniej stronie bordowe.
Myszka

Data: poniedziałek, 14 listopada 2011 08:24:50
Cisza....a ja po prostu chciałam się dowiedzieć czy to jest doritis, doritenopsis czy też bliżej nie określona hybryda.
myszka

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 14 listopada 2011 09:31:47
Myszko - nikt tego po prostu nie wie. Pierwsze hybrydy falenopsisów powstały na przełomie XIX/XXw. Potem było jak z komputerami - nowych hybryd przybywało coraz więcej i coraz szybciej. Teraz produkowane są masowo.Gospodarstwa towarowe w europie zazwyczaj nie dają fiszek z nazwą odmianową bo zamiast rozmnażać odmiany in vitro z merystemów, namnażają rośliny z nasion po zapyleniu własnym pyłkiem, licząc na to ,że większość roślin będzie zbliżona cechami do matecznych. Tylko że w takim wypadku zawsze pewien procent roślin będzie wykazywał cechy przodków z których odmiana powstała.
Nawet gdy kupisz roślinę z fiszką to i tak może okazać się że dostałaś coś innego.

Data: poniedziałek, 14 listopada 2011 17:24:20
dziękuję za wyjaśnienie Jednak phalaenopsisa o tak malutkich kwiatkach nigdzie nie widziałam, dlatego zapytałam na Forum czy to phalaenopsis, czy też doritis/doritenopsis. Widzę, że zostanie "uparciuchem" i też dobrze.
myszka

Autor: Paula Maciejewska-Daruk
E-mail: aktinidia@gmail.com
Data: wtorek, 6 grudnia 2011 19:54:23
Witam.
Ekspertem nie jestem ale mam ponad 50 falków (baaardzo je lubię ) i mój najmniejszy "hybrydek" ma kwiaty srednicy 1,5 cm a największy pond 10 cm. Zróżnicowanie jest więc spore

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: środa, 11 stycznia 2012 09:56:01
Ze zdziwieniem zauważam, że - jak dotąd - nikt nie udzielił Myszce satysfakcjonującej i poprawnej odpowiedzi. A przecież roślina o którą pytała znajduje się w kolekcjach miłośników storczyków z, co najmniej, Łodzi i okolic od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. W latach dziewięćdziesiątych robiłem udane hybrydy z jej udziałem. Zaprezentowaną na fotografiach rośliną jest bowiem Doritaenopsis Bonita (Phalaenopsis stuartiana x Doritis buyssoniana), zarejestrowana w 1965 r. przez L.C. Vaughn'a. To bardzo atrakcyjna Doritaenopsis, która - jeśli utrzymywana w dobrej kulturze - daje więcej niż jeden kwiatostan (bywa, że rozgałęziony)z dużą liczbą kwiatów.

A Myszkę pozdrawiam

Jerzy A. Kopias

Data: niedziela, 22 stycznia 2012 19:27:03
Tak,to jest mozliwe, ponieważ storczyk kupiłam w 2002 roku od pana, który miał kontakt /może ma do dzisiaj??..nie wiem/z miłośnikami storczyków w Łodzi. Nie podał mi nazwy tego storczyka, ale wspominał coś o Doritisie. Teraz dzieki Panu J.Kopias wiem jak go nazwać. Bardzo jestem szczęśliwa i dziękuję pięknie za odpowiedź na moje pytanie. W tym roku zakwitł pierwszy raz, ale obok pędu kwiatowego wyrosła nowa roślinka. Mam dwa szczęścia na raz!
Raz jeszcze bardzo dziękuję i pozdrawiam
Myszka

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: poniedziałek, 23 stycznia 2012 13:20:11
Atrakcyjność tej rośliny polega m.in. i na tym, że liczba młodych roślin pojawiających się u podstawy rośliny matecznej będzie z czasem rosła, a wszystkie te rośliny (cała kępa) będą zakwitały równocześnie. To przyrastanie nowych roślin jest cechą odziedziczoną po Doritis. Proszę ich nie rozdzielać, gdyż po latach, pozostawione razem, stworzą niesamowity widok.

Pozdrawiam

Jerzy A. Kopias

Data: poniedziałek, 23 stycznia 2012 20:01:40
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki Jestem tak szczęśliwa, że brak mi słów
Pozdrawiam
Myszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl