Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Orchidarium z akwarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ras
E-mail: danielm13@vp.pl
Data: piątek, 16 września 2011 17:50:28
Witam
W krotce bede likwidowal swoje akwarium 73l. Wymiary 60x35x35. Pokrywa plastikowa
ze swietlowkami 2x t8 15w sylvania grolux(8500k) i aquastar(10000k) i t5 13w 6500k. Wszystkie wyposazone w odblysniki. Mam pytanie czy z takim swiatlem dal bym rade zrobic orchidarium? oczywiscie dla malych odmian storczykow. Dopiero zaczynam przygode z tymi kwiatami, nie wiele wiem, ale od 2 miesiecy poglebiam wiedze na biezaco.
Czekam na podpowiedzi.

pozdrawiam
Daniel

Autor: Katie
E-mail:  
Data: sobota, 17 września 2011 17:55:11
Myślę, że dla jakichś miniaturek, keików i siewek to może być bardzo dobre rozwiązanie. Życzę powodzenia

Data: poniedziałek, 19 września 2011 18:53:41
Oczywiscie jak to wypali to zorganizuje sobie cos konretniejszego.
Z duzo lepszym oswietleniem.

Data: piątek, 7 października 2011 18:18:27
Likwidacja akwarium byla w sobote od tamtej pory w akwarium znajduje sie storczyk/kleik ktory dostalem od mojej ciotki. zostal odciety przez nia w momencie gdy mial 2 dosc liscie 10cm i 5 cm , ped 20cm i jeden maly korzonek powietrzny! roslinka byla u mnie okolo 3 miesiace bez wiekszych przyrostów. swiatlo chodzi 14h/24h jest wentylator ktory z gory wdmuchuje delikatnie swieze powietrze. Zraszany jest rano oraz po poludniu i wieczorem.
poza tym w akwa mam spodek z woda ktory pomaga utrzymac wilgotnosc. temp. wg. termometru akwarystycznego(12zł) wskazuje temp. w dzien od 26-30 stopni. Na noc swiatlo i wentylator jest gaszone a temp. spada do 22 stopni(okolo).
Dzis zauwazylem małą odnogę startujaca z peda. Jak znajde kabel do mego aparatu zrobie zdjecie. Zdziwilem sie ze wystarczyl tydzien podniesionej temp. i oswietlenia by cos sie zaczelo dziac.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl