Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak zaopiekować sie malutką Vandą?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: krucial_u.s@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 sierpnia 2011 11:06:44
Witam.

Zakupiłam na allegro maciupeńką Vandę.
Co prawda czytałam już wcześniej co nieco o pielęgnacji dorosłej Vandy, ale to maleństwo mnie przeraża.

Na razie trzymam ją w kieliszku od wódki, stała też chwilę pod folią z reanimowaną cambrią i od czasu do czasu była spryskiwana. Jednak to nie był najlepszy pomysł, bo środkowy (najmłodszy) liść zaczął nieco gnić od czubka - urwałam ten gnijący fragment. Chyba brak ruchu powietrze nie służył Vandzie.
Teraz stoi na oknie północnym, dalej w kieliszku.

Na razie jedyne co będę robić, to namaczać jak korzenie trochę zbladną.
Tylko też nie wiem do jakiej wysokości dolać wodę, przecież to takie małe jest...

Proszę o pomoc kogoś, kto miał doświadczenie z takimi drobinkami.

Kilka zdjęć zapodaję.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: wtorek, 30 sierpnia 2011 09:58:12
Proszę poczytać wypowiedź basia.h12 z dnia : sobota, 21 marca 2009 17:39:31:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=23219

Autor: Piotr Zientarski
E-mail:  
Data: wtorek, 30 sierpnia 2011 18:34:16
Witam,

powiedziałbym, że nawet bardzo maciupeńka ta Vanda. Proponuje wstawić do orchidarium albo chociaż akwarium z wiatrakiem, bo może być ciężko...

Autor: Ewelina
E-mail: krucial_u.s@wp.pl
Data: środa, 31 sierpnia 2011 20:51:32
Zrobiłam tak:
Słoik z zakręconym wieczkiem, w wieczku masa dziurek.
W słoiku keramzyt z woda. W środku plastikowy kubeczek dziurkami od spodu, zawieszony na włóczce przełożonej przez dziurki w malym plastikowym kubeczku i dziurki w wieczku tak, ze wisi w środku słoika.
Dobry pomysł?
Właściwie ściągnięty z jakiegoś forum.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 1 września 2011 10:34:02
Moim zdaniem , lepsze byłoby pudełko z tworzywa, niż ten słoik. Należałoby zrobić kilka dziurek po bokach pudełka, aby umożliwić naturalny ruch powietrza w naczyniu. Brak takich dziurek w słoiku nie pozwala na dopływ powietrza nad keramzytem. Zastoisko powietrza, możne spowodować rozwój chorób grzybowych.

Autor: qrt
E-mail: qrt@op.pl
Data: piątek, 2 września 2011 09:06:08
Witaj,

Zgadzam się z Mery, Twoją małą pociechę mogą spotkać problemy przez niedobór świeżego powietrza;
Moim zdaniem pokrywka jest całkowicie zbędna, zwiekszona wilgotność z mokrego keramzytu w zupełności wystarczy, zadbaj tylko o niecałkowite przesychanie vandy między cyklami zasilania i najlepiej niech to bedzie woda destylowana;

Michał

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl