Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nobile - kwitniecie - prosba o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: goko
E-mail:  
Data: niedziela, 29 maja 2005 11:47:43
Witam. Od jakiegos czasu posiadam Dendrobium z grupy Yamamoto. Wiem ze nalezy stosowac zasady jak do Dendrobium Nobile.Ale czy ktoś z was mógłby mi powiedziec co robi, aby ten storczyk zaczął kwitnąć?? Ja jakoś nie za bardzo potrafie to zrobic. Teraz trzymam storczyka na stoliku niedaleko okna, aby mial jasno i nawożę co 2 tyg. nawozem bio-ekor. Do kiedy należy go nawozić?? Wiem że jesienią należy zapewnić mu okres spoczynku-w chlodzie, ale w jasnym miejscu. Gdzie trzymacie w takim razie tego storczyka?? Kiedy przenosicie go do domu?? No i moze macie jeszcze jakies inne pożyteczne rady??

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: niedziela, 29 maja 2005 14:17:03
Witam!
Nie Pan/Pani przeczyta poradnik dla początkujących na tej stronie . Tam można znaleźć informacje na jego temat .
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

E-mail:  
Data: wtorek, 31 maja 2005 13:25:27
Ale ja nie mam balkonu, a w ogrodzie to go chyba psy zjedza :-) a jak inni sobie radza?? wszyscy dajecie tego storczyka do ogrodu??

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 31 maja 2005 15:07:44
Witam!
Psy roślin takich jak storczyki nie jedzą . Ewentualnie trawę mogą poskubać . Za to na koty trzeba uważać .
O ile pamiętam można Dendrobium ustawić jak najbliżej okna, najlepiej wschodniego. Musi mieć spadek temperatury nocą do kilkunastu stopni. Najlepiej to sprawić otwierając na noc okno. Jest jedna wada tego sposobu. Otóż roślina wytwarza mniej pąków kwiatowych .
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

E-mail:  
Data: wtorek, 31 maja 2005 16:52:27
ja mam takiego psiaka, ze on wszystko je...a jak sie nie da zjesc to rozszarpie :-) a szkoda by bylo...zastanawiam sie tylko czy w ogrodzie musi byc na sloncu, czy moze byc w cieniu...pod drzewkiem niskopiennej wierzby placzacej, ktora swoimi galazkami jezdzi po ziewmi....slonca pod nia nie ma za wiele, ale za to moj pies boze by tam nowej roslinki nie zauwazyl :-)

Autor: Małgosia
E-mail: pawklu@op.pl
Data: czwartek, 2 czerwca 2005 23:11:54
Witam,
Przecież można go po prostu zawiesić na drzewie; pies chyba nie wspina się po drzewach? Są w sprzedaży doniczki z "patyczkami" do zawieszenia. Wszystkie moje storczyki tak dyndają i wyglądają na zadowolone .
Pozdrawiam,
Małgosia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl