Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jumellea gracilipes
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: elem
E-mail:  
Data: sobota, 23 lipca 2011 21:30:40
W przyszłym tygodniu ma do mnie dotrzeć storczyk botaniczny Jumellea gracilipes. Przekopałam strony polskojęzyczne i... niewiele znalazłam na temat tego storczyka. Może ktoś jest w stanie pomóc mi i choć w skrócie poda warunki uprawowe tej rośliny. Chodzi mi o temperaturę, stanowisko, wilgotność, podłoże, zasilanie.
Nie znam niemieckiego ani angielskiego, żeby na tamtych stronach pobuszować, natomiast w translatorze wychodzą niezłe krzaki, z których niewiele można zrozumieć

pozdrawiam
elem

Autor: Agatka
E-mail:  
Data: sobota, 23 lipca 2011 22:57:01
Zasada powinna być taka: najpierw zbieramy wiadomości na temat uprawy storczyka i oceniamy pod kątem warunków jakie możemy mu zapewnić, a potem kupujemy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 24 lipca 2011 00:25:15

Z tego co wyczytałam w necie, Jumellea gracilipes występuje w środkowej części Madagaskaru, rośnie na omszałych drzewach w górskich lasach, na wysokościach 700-2000 m.

Na całej wyspie panuje klimat równikowy. Na wyżynach jest nieco chłodniej. Średnia temperatura w Antananarywie to około 15 stopni C w lipcu i około 25stopni C w lutym (na naszej półkuli będzie odwrotnie ).

Z powyższego można wnioskować, że warunki uprawy to temperatura od umiarkowanej do chłodnej i dość zacienione stanowisko. Wilgotność na pewno wysoka, ale w zimie trzeba uważać z wodą. Trzeba też pamiętać, aby woda nie dostawała się do wachlarzowato ułożonych liści.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: elem
E-mail:  
Data: niedziela, 24 lipca 2011 01:07:42
Pani Grażynko, dziękuję za szybką odpowiedź Na dobry początek wystarczy chociaż tyle, resztę obserwacja i intuicja podpowie.

Pani Agatko, gdybym miała bez przerwy kierować się zasadami, moje szklarenki do dziś świeciłyby pustkami, a my wszyscy oglądalibyśmy storczyki tylko na obrazkach a nie na swoich parapetach. Czasem warto złamać zasadę, by choć przez chwilę upajać się iluzją szczęścia. Nie tylko storczykowego

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl