Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Identyfikacja
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kornel
E-mail:  
Data: piątek, 15 lipca 2011 11:53:45
Witam
Prośba do wszystkich, którzy mogą pomóc w identyfikacji. Niestety wszystkie storczyki, które mam lub które otrzymałem nie mają pełnych nazw. Na pierwszy rzut dwa z moich Phalenopsisów:

Phalenopsis nr 1

Phalenopsis nr 1

Phalenopsis nr 1

Phalenopsis nr 2

Phalenopsis nr 2

Phalenopsis nr 2

I jeszcze moje nowe maleństwa na ceramicznej doniczce. Te okazy pochodzą z agaru. Było ich dużo więcej jednak nieznajomość uprawy oraz czynniki zewnętrzne spowodowały, że utrzymały się tylko dwa. Co ciekaw cały czas były posadzone w podłożu dla storczyków i bardzo kiepsko wyglądał ich rozwój. Zaryzykowałem i przeniosłem je na ceramiczną doniczkę i to był strzeł w dziesiątkę. Wreszcie widać ich rzwój, korzenie szaleją. Mam jeszcze jedną, większą doniczkę i zastanawiam się co na niej "posadzić". Jeśli ktoś ma propozycje to chętnie skorzystam

Autor: Shantell
E-mail:  
Data: sobota, 16 lipca 2011 09:20:34
Jeśli kupowałeś storczyki w kwiaciarni, markecie lub dostałeś je w prezencie od znajomych, to prawdopodobnie są to krzyżówki (hybrydy) Phalaenopsis i nie uda się ustalić ich "drzewa genealogicznego". Można tylko spekulować. Ale na butelce storczyków z agaru musiała być przecież jakaś kartka z informacją.

E-mail:  
Data: sobota, 16 lipca 2011 10:14:50
Witam
Dziękuje za odpowiedź. Następnym razem (jak bedę sam kupował) to muszę zadbać o tego typu informacje. Co do storczyków z agaru to mogę się tylko zarumienić . Kupiłem jej bardzo dawno temu i nie zapisałem sobie co to za gatunki. Jak człowiek jest młody i głupi to popełnia takie błędy.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

E-mail:  
Data: sobota, 16 lipca 2011 10:16:34
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała. Kupowałem wszytkie jak Phalenopsisy a mam wrażenie, że jeden z nich to nie ten gatunek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl