Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podlewanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: storczykomanka
E-mail: kochaj_tylko_mnie@wp.pl
Data: niedziela, 12 czerwca 2011 08:40:03
Dzień dobry w mieście gdzie mieszkam jest strasznie twarda woda i ma dużo kamienia czy do podlewania storczyków mogę używać kupnej wody niegazowanej?

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 12 czerwca 2011 10:40:30
Mozna uzywac wody destylowanej.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 12 czerwca 2011 22:04:06
Można też kupować w dużych marketach inne wody o ~połowę tańsze np. woda ,,Krystal,, w pięciolitrowych butlach lub inną, byle miała mineralizację ogln. < 600mg/dm3 i stężenie wapnia <80mg/dm3. W różnych regionach kraju są różne takie ,,chlapawki,, nazywane romantycznie w typie ,,woda źródlana,,. Wszystkie one są po odwróconej osmozie, a potem wzbogacane o parę soli dla poprawienia smaku. To dla storczyka zbyt mało. W związku z powyższym raz na miesiąc trzeba użyć kranówki 25% i 75% wody zdemineralizowanej. Storczyk musi dostać mikroelementy, wszystko z tablicy Mendelejewa. Najlepiej wody zmieniać. Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 01:20:03
Marto!!! ponizej 600? tozto wariactwo!!! strasznie twarda woda... poza tym zupelnie inny sklad wiele z tego 600 to bedzie CO2 no ale mimo wszytko bron cie przed takimi podlewaniami! sa wody mineralne ponizej 200 a i to nie jest dobre na dluzsza mete...

Autor: storczykomanka
E-mail: kochaj_tylko_mnie@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 09:07:00
Póki co podlewam wodą deszczówką, którą zbieram do beczki i chyba przy tym pozostanę

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 10:27:28
Rozpatrujemy oczywiście tylko wody pozbawione CO2.
W przeciwnym przypadku korzenie się uduszą i będzie to koniec rośliny. Podtrzymuję że poniżej 600mg/dm3 i od wieeelu lat stosuję takie wody ale jak napisałam z stężeniem Ca<80mg/dm3. Najczęściej tedy magnezu też jest mało bo te pierwiastki ,,razem chodzą,,. Woda wtedy jest miękka do średniotwardej, o twardości ~8 w stopniach niemieckich licząc. Nie będę tu wstawiać popisów zawodowych z zakresu hydrogeochemii i nadmiernie rozwijać tematu, przeliczeń, czy współczynników.
Teraz np. kupiłam wodę ,,Cristal,, z mineralizacją ogln. 462mg/dm3 i Ca+2 aż 95,99mg/dm3 ale za to ma tylko Mg+2 0,869mg/dm3 oraz tylko SO4-2 - 13,2mg/dm3. Reasumując ważne aby woda miała mało wapnia, magnezu, siarczanów i pH lekko kwaśne oraz wody najlepiej zmieniać.
W niektórych rejonach kraju występują wody o podwyższonym stężeniu chrorków - te też mogą być szkodliwe, pomimo tego że woda będzie miękka. Po prostu etykiety trzeba czytać i myśleć.
Kiedyś nawiozłam z terenu dużo wody z granitów karkonoskich, prosto spod ziemi, z całą tablicą Mendelejewa, prawie pewna byłam że będzie miękka i była ale z stężeniem Fe ogln. aż 5-10mg/dm3! Suma składników stałych ~500mg/dm3, pH~6. Wyniki analiz otrzymałam po 2-ch miesiącach. Tragedii nie było lecz musiałam podlewać przez namaczanie w wodzie zdemineralizowanej. Jedna taka sesja wyługowała nadmiar Fe.
Proszę mi podać nazwę wody źródlanej (d. stołowej) o mineralizacji ogln. ~200mg/dm3 i gdzie jest butelkowana. Będę szukać takiej w moim mieście.
Jedyny kłopot jaki miałam z korzeniami wystąpił po zastosowaniu nawozu Agrekol.
Marta

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 11:41:11
Witam,

Woda źródlana Primavera - dane z etykiety
ogólna mineralizacja 248,20mg/l
Ca2+ - 47,09mg/l
Mg2+ - 6,08mg/l
SO42- - 10,3mg/l

Pozdrawiam
Tomek

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 13:29:52
A ja używam deszczówki w zasadzie od początku.Koleżanka ze Śląska podlewa z dobrym rezultatem kranówką i twierdzi,że to służy szczególnie Paphiopedilum.Ma wspaniałe kwitnienia,cóż wiele sabotków lubi wapń.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl