Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziwnie rosnące korzenie phalenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Winter
E-mail:  
Data: wtorek, 7 czerwca 2011 14:21:36
Witam,

Mojemu falkowi korzenie powietrzne rosną do góry. Nawet niektóre, ktore były w podłożu też wyrastają z niego i rosną do góry, tak jak na zdjęciach poniżej:

Czy ktoś wie może jaka jest tego przyczyna?

Autor: Marta
E-mail:  
Data: czwartek, 9 czerwca 2011 23:59:47
Nikt nie odpowiada, to ja spróbuję. Wydaje mi się że tak silne ,,unikanie,, podłoża może być spowodowane złą jakością, obecnością ziemiórek, może woda jest zbyt twarda? Starsze phalaenopsis mają korzenie wręcz rozłażące się po ścianach ale część trafia do doniczki. Może te czipsy kokosowe są trochę zasolone? Proszę spróbować podlewać przez zamaczanie w wodzie zdemineralizowanej. Oczywiście na następny dzień co ~2 tygodnie trzeba potem podlać z nawozem. Marta

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: piątek, 10 czerwca 2011 22:28:13
Witam,

Jeśli roślina jest umieszczona w nieprzeźroczystej doniczce lub osłonce korzenie mogą właśnie tak rosnąć.

Pozdrawiam,
Danka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2011 23:59:10
Roślina faktycznie jest w nieprzezroczystej oslonce. To może byc to.
Jeśli chodzi o zasolenie podloża, to pół roku temu był przesadzony do nowej doniczki i nowego podłoża. Choć podlewany jest wodą kranową, na takie zasolenie i taką reakcję rośliny chyba trochę za wcześnie.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 15 czerwca 2011 13:24:06
A ja bym zaryzykował stwierdzenie, że masz wystarczającą wilgotność powietrza, żeby z niego sobie też wigoć pobierał. Mam w kuchni kilka phalaenopsisów, w pobliżu stoi czajnik, w którym często się gotuje wodę, poza tym sama kuchnia. Wszystkie wytwarzają korzenie ponad doniczką, a podlewane są raz w tygodniu i rosną w przezroczystych doniczkach. Po przenosinach do innego pokoju te korzenie zatrzymują wzrost.
Nie ma się czym przejmować. Możesz dodatkowo spryskiwać miękką wodą te korzenie, roślinie się spodoba.

E-mail:  
Data: niedziela, 19 czerwca 2011 16:04:49
To, że on wytwarza korzenie nad doniczką mnie nie dziwi - inne falki też to robią, ale wtedy te korzenie rosną mniej więcej do dołu.
Co więcej miejsce, gdzie stoi falek trudno nazwać wilgotnym - okna na południe i kaloryfer pod spodem. W zimie wilgotność spadała poniżej 30%. Nawet teraz higrometr pokazuje 45%.

Prawdę mówiąc te korzenie bardziej mnie ciekawią niż martwią, bo roślina wytworzyła piękną porozgałęzianą łodygę kwiatową, więc chyba jest jej dobrze.

Autor: Shantell
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lipca 2011 10:37:47
Korzenie niektórych ćmówek nie lubią być zamykane w nieprzezroczystych doniczkach i wtedy emigrują na zewnątrz. Generalnie powodów takiego zachowania może być kilka:

1. W otoczeniu (powietrzu) storczyka jest więcej wilgoci niż w podłożu (korzenie Phalaenopsis wykazują hydrotropizm).

2. W doniczce jest nieodpowiednie podłoże, lub naczynie jest nieprzezroczyste.

3. To po prostu taka krzyżówka, która generuje dużo korzeni powietrznych.

Pozdrawiam
www.phalaenopsis.pl

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl