Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zapytanko początkującej
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Hania
E-mail: gibonki@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 10 maja 2005 13:15:27
Witam serdecznie!
Chciałam na początku serdecznie powitać. Stronkę orchidarium odwiedzam od niedawna. Jestem nią zauroczona. Chcaałabym za Pana i stronki pośrednictwem zakupić jakiś ładny okaz. A teraz moje dwa pytanka: jeśli dobrze rozumiem to katalog sprzedaży bieżącej oznacza roślinki dostępne przez cały czas w sprzedaży. Czy ceny przy nich zawarte to ceny obowiązujące nawet przy detalicznym zakupie? Jak to wygląda z katalogiem firm z Unii Europejskiej?
Chciałabym sie skuścić na zakup. Jestem raczkującą osobą w tym temacie. Mam w domu 3 szt. Phalaenopsis oraz 1 szt. Paphiopedilum. Chciałam prosić o radę odnośnie zakupu. Interesuje mnie roślinka raczej dla początkujących, której nie zrobie krzywdy a która pomoże mi uczyć się uprawy oraz zachęci swoim wyglądem do kolejnych zakupów.
Proszę o pomoc w wyborze
Pozdrawiam
Hania

Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: wtorek, 10 maja 2005 14:44:30
Witam!
Zastanawiam się czy nie łatwiej i taniej byłoby kupić jakiegoś powszechnie dostępnego mieszańca? Myślę o sklepach typu OBI, hurtownie (np. Tomaszewski), dobre, zaprzyjaźnione kwiaciarnie. Można tam wybrać naprawdę bardzo ładne i zdrowe rośliny i na nich się uczyć. Chyba, że chce Pani jakiś gatunek czy oznaczoną hybrydę. Wtedy polecam Orchidarium lub Orchidsklepik. Naprawdę godne uwah\gi są też wystawy storczyków Jest to możliwość nie tylko zakupu roślin po niższych cenach (tak gatunków jak i hybryd), ale także skonsultowania ich uprawy ze znawcami w tej materii. Pozdrawiam i życzę skucesów w zakupach i uprawie.
Karolina

Autor: ALICJA
E-mail: alafalsz@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 10:07:52
ja równiez dopiero zaczynam moja przygode ze storczykami.Z opisanych problemów wynika ze chyba i tak najlepiej zacząc od nazwanego"felka",jeśli może mi pani poradzic jeszcze jakąś odmiane dla poczatkujacych ,bedę wdzięczna,pozdrawiam.alicja

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: sobota, 9 lipca 2005 10:48:10
dopiero dziś znalazłem forum. proponuję iść do Obi i poszukać na wyprzedażach Zygopetalum. Roślana jest łatwa w uprawie, nie cierpi zbytnio od niskiej wilgotniści powietrza ( harmonijkowe liście ) i zapewnia niezapomniane wrażenia węchowe. łatwe w uprawie są też mieszańce phalaenopsis i większość paphiopedilum. niestety moje zdjęcia nie mieszczą się na forum.

Autor: maria
E-mail: maria@wrzesien.com.pl
Data: wtorek, 16 sierpnia 2005 17:38:47
Panie Marku, odbiegając od tematu;
istotnie, zdjęcia w dużej rozdzielczości nie dają się zamieścić. na przyszłość proponuję zmniejszyć je klikając na wybrane zdjątko prawym klawiszem myszki, wybrać opcję:wyślij do: adresata poczty, następnie powinna pojawić się ikona:zmniejsz. to wszysko. mam nadzieję, że to ułatwi sprawę. jeśli Pan to wszystko wie, proszę mi wybaczyć śmiałość. serdeczne pozdrowienia. maria.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl