Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  bordowe liście u phaleopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 maja 2005 15:33:53
Witam serdecznie wszystkich miłośników storczyków!!!

Mam faleopsisa, któremu zaczęły się robić liście koloru bordo, wręcz fioletowe.
Nie wygląda to na żadną chorobę, bo wypuszcza nowe, jednak martwi mnie ten kolor. Do tego jeszce zaczynają tracić sprężystość i robią się wiotkie.
Storczyk stoi na parapecie od strony wschoniej.
Czy to możliwe żeby było to spowodowane nadmiernym słńcem?
Dodam, że kwiatek jest w trakcie wypuszczanie mowej łodygi, więc chyba potrezebuje dużo światła.
Czy może lepiej przestawić go na komodę stojącą na wprost okna, oddaloną około 1 metra?
Bardo proszę o pomoc. To mój pierwszy storczyk i boję się , że mi nie zakwitnie.

Autor: olka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 września 2007 00:24:59
U mnie jest dokładnie to samo. Szukałam informacji w internecie ale nigdzie nie mogłam znaleźć. Dlatego odgrzebałam stary wątek. Jestem dopiero początkująca ale z własnych obserwacji wydaje mi się że to jednak zbyt duża ilość światła. Chciałam mojemu falkowi zmienić trochę warunki żeby zakwitł, nie kwitnie już ponad rok, jest mały i jakoś słabo rośnie. Dlatego przestawiłam go na parapet południowego okna i po pewnym czasie jego liście od spodu zrobiły się bordowe (wcześniej stał jakieś 2m od południowego okna cieniowany firanką). Stwierdziłam że koniec zabawy i wylądował za kare na oknie północnym. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, co z tymi liśćmi czemu są bordowe i dlaczego nie kwitnie?

Autor: Gośka
E-mail:  
Data: piątek, 7 września 2007 20:47:03
Dobra diagnoza Olu, bordowe zabarwienie liści świadczy o zbyt dużej ilości światła, odsuń go trochę od okna,storczyki można zmobilizować pogarszając im warunki to znaczy ograniczyć im ilość światła , podlewanie na ores ok miesiąca a potem wrócić do normalnych warunków , u mnie to działa pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl