Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Harmonijka na liściach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: titus
E-mail:  
Data: niedziela, 20 marca 2011 00:07:35
Mam marketowego mieszańca, cambrię, która od samego początku lubiła sprawiać problemy. Zauważyłem, że nowe przyrosty lubiały wypuszczać liście poskładane w harmonijkę, przy tym pseudobulwy karłowaciały. Z lektury wynika, że przyczyna leży w zbyt niskiej wilgotności powietrza. W tym roku zanim pojawiły się nowe przyrosty wstawiłem ją gablotki, gdzie jest około 70% wilgotności, pracuje wiatrak. No i tutaj niespodzianka. Liście w nowych przyrostach znowu są złożone w harmonijkę. Co w takim razie jest źle?

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 20 marca 2011 12:47:55
Trzeba jej dać trochę czasu. Marta

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 marca 2011 10:39:03
Marta ma rację. Poza tym te harmonijki tworzą się też na skutek zbyt niskiej wilgotności podłoża, a nie tylko powietrza. Może kombinacja tych dwóch czynników sprawiła, że liście się zwijają.

Autor: Atomójnick
E-mail:  
Data: niedziela, 27 marca 2011 14:00:29
A ja się z Tobą nie zgadzam.Gdy u mojej hybrydy z rodzaju Miltonia na nowych przyrostach liście zaczęły się marszczyć.Zwiększyłem wilgotność powietrza do 60-70% - zjawisko 'harmonii' na nowych liściach nie wystąpiło i nie występuje.

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: niedziela, 27 marca 2011 15:30:53
Ja mam obecnie jedną taką hybrydę i mimo że rośnie bezpośrednio na parapecie, poza akwarium, orchidarium czy czymkolwiek w tym rodzaju, liście się nie zwijają. Sama wysoka wilgotność nie wystarczy. Poza tym prawdą jest to, co sprawdza się w praktyce, nikt nie musi się z nikim zgadzać. Życzę więcej dystansu

Autor: M M
E-mail:  
Data: niedziela, 27 marca 2011 22:24:35
Proszę sprawdzić stan korzeni. Pooglądać je przez szkło powiększające. Możliwe jest, że coś tam żeruje.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl