Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowy nawóz Substrala
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: wtorek, 15 marca 2011 16:05:49
Witam. Chciałbym się zwrócić z pytaniem: czy ktoś z Państwa używał nowego nawozu Substral w postci pałeczek aplikowanych do podłoża? Kupiłem go i chciałbym wiedzieć, z jakimi efektami jest on stosowany przez innych. Może jednak lepiej stosować nawozy w postaci roztworów? Chociaż nie ukrywam, że te pałeczki to niesamowicie wygodna rzecz. Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewent. odpowiedzi.

Autor: Katie
E-mail:  
Data: wtorek, 15 marca 2011 17:23:55
Ja je też kupiłam. Wydaje mi się, że są one nowością póki co na rynku.
Jakoś tak nieufnie podchodzę do nawozów pałeczkowych, zawsze mi się wydawało, że to jakieś dziadostwo jest, ale do substrala mam zaufanie. Kupiłam z ciekawości. Zamierzam naszprycować tym cymbidia (po jednej na łebka, pomimo że to duże doniczki) i dodatkowo nawozić tak jak inne storczyki połową dawki nawozu.
Sama ciekawa jestem efektów...
Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 15 marca 2011 21:16:34

Witam,

uważam, że bardzo trzeba uważać z nawozami w pałeczkach. Jeżeli podłoże będzie stale dobrze wilgotne, to nawóz będzie dość jednostajnie uwalniany, gorzej będzie, gdy podłoże wyschnie (a często musi wyschnąć przed kolejnym podlaniem), bo wtedy po podlaniu nastąpi gwałtowny, miejscowy wzrost stężenia nawozów, a to może być szkodliwe dla korzeni.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: wtorek, 15 marca 2011 23:18:02
Ja zastosowałem ten nawóz do Paphiopedilum leeanum, które uprawiam w stale wilgotnym podłożu (woda na podstawce do wysokości ok. 1 cm). Kilka dni po aplikacji kwiat (bo roślina była akurat w okresie kwitnienia) gwałtownie się zestarzał. Nie wiem, czy to naturalny proces czy wynik zasolenia, na które ten rodzaj jest bardzo wrażliwy. Roślina zakwitnie z nowej rozety, ale ten incydent nie daje mi spokoju i nie wiem, czy zastosuję ten nawóz do gatunkowych storczyków (rozważałem aplikację Cycnochesowi loddigesii).

Autor: belfegor
E-mail: belfegor_allegro@wp.pl
Data: środa, 16 marca 2011 11:04:22
Witam
Gwałtowne starzenie się kwiatów może być spowodowane dużą zawartością azotu w nawozie aby kwiat kwitł długo można zastosować nawóz o większej zawartości fosforu na moje storczyki taka zmiana świetnie wpływa na długość kwitnienia.
pozdrawiam belfegor

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 18 marca 2011 10:22:10
Ale Paphiopedilum to nie Pragmipedium,długo w wodzie nie postoi,zgniją mu korzenie,a w najlepszym przypadku przestanie rosnąć.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 18 marca 2011 10:26:55
Ale Paphiopedilum to nie Pragmipedium,długo w wodzie nie postoi,zgniją mu korzenie,a w najlepszym przypadku przestanie rosnąć.

Autor: sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: piątek, 18 marca 2011 14:29:59
także kupiłam substral w pałeczkach z myślą o tzw. śpiochach.
zastosowałam go do cycn.miva piel de sapo i cycm. wine delight, w czasie wzrostu potrzebują pełnej dawki nawozu i mają przeważnie wilgotne podłoże.
pozdrawiam dorota

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl