Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ania
E-mail: anulaaa19@o2.pl
Data: piątek, 11 marca 2011 12:44:33
Proszę o poradę dotyczącą mojego storczyka, dostałam go na imieniny zeszłego roku, i nie wiem co teraz z nim się dzieje, bo od dłuższego czasu żółkną mu pączki, ma ich nawet dużo ale co z tego jak kwiat się nie pojawia tylko tak jakby mi usycha ten pąk, to jest mój pierwszy storczyk i nie wiem może coś z nim robię nie tak czy może to normalne??

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: piątek, 11 marca 2011 18:39:14
Kiedy mój pierwszy falenopsis kupiony 9 lat temu wypuścił u mnie pęd kwiatostanowy, byłem w siódmym niebie. Rósł bardzo obecująco, pojawiły się pąki. Niestety, żaden z nich się nie rozwinął. Nie wiedziałem wtedy, dlaczego. Przyczyna była prosta-zbytnie przesuszenie. Zbyt dosłownie wziąłem słowa napisane w pewnym ogrodniczym czasopiśmie: "Kiedy (po wetknięciu palca w podłoże) czujemy lekki chłód, roślin nie należy jeszcze podlewać". Ja cały czas czułem ten chłód Ostatecznie ten falenopsis jest u mnie do dziś i szykuje się do kolejnego w swoim życiu kwitnienia. Ale przyczyn opadania pąków może być wiele: zagłodzenie, przeciągi, przelanie, przypalenie przez słońce (które coraz mocniej operuje), obecność etylenu w powietrzu (mało prawdopodobne, ale możliwe), itd. itp. Proszę przeanalizować, w jakich warunkach uprawia Pani swoją roślinę, a odpowiedź nasunie się sama. Pozdrawiam

Autor: ania
E-mail:  
Data: sobota, 12 marca 2011 09:05:44
Dziękuje bardzo za odpowiedz
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl