Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plamy na liściu phalaenopsis mariae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: elwuem
E-mail: shimako@tlen.pl
Data: środa, 9 marca 2011 22:35:06
Otrzymałam Phalaenopsis mariae z plamami na liściach. W niektórych miejscach były to odmrożenia. Na wierzchniej stronie liści na całej powierzchni są ciemniejsze nieregularne plamy ciemnozielone, które wyglądają jak mozaika. Nie wiem, czy jest to "taka uroda" rośliny, zmiany chorobowe, czy niedobór jakiegoś składnika w nawozie. Proszę o pomoc w identyfikacji

Autor: ToNieMójNick
E-mail:  
Data: piątek, 11 marca 2011 18:44:20
Nie jestem specjalistą w kwestii uprawy Phalaenopsis, ale przyczyn takiego wyglądu liści może być kilka: naturalne starzenie się (liść zwyczajnie żółknie ze starości), przemrożenie, przesuszenie, chloroza (spowodowana niedoborem m.in. magnezu, co powoduje zaburzenia w syntezie chlorofilu, a przez to nieprawidłowe wybarwienie liści), choroby różnego rodzaju (wirusowe, grzybowe, bakteryjne). Radziłbym uważnie przyglądać się roślinie w najbliższym czasie. Ale najmłodszy liść wygląda na zdrowy, więc wszystko powinno być w porządku. Pozdrawiam

E-mail:  
Data: sobota, 12 marca 2011 00:35:58
Uspokoił mnie Pan, dziękuję. Phalaenopsis mariae to młoda sadzonka, która ma dopiero przed sobą pierwsze kwitnienie. Na razie jest w kwarantannie, odseparowana od pozostałych storczyków. Oby to było tylko przemrożenie, które chwyciło liście i nie przykryte podłożem korzenie powietrzne, na których został zniszczony welamen. Trzon i korzenie w doniczce są w porządku. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
elwuem

E-mail:  
Data: sobota, 16 kwietnia 2011 17:47:44
Mija miesiąc od prośby o pomoc. Z rośliną nic się nie dzieje, ale usunęłam porażone liście i zastosowałam oprysk Previcur'em. Liść sercowy ładnie podrósł, jest bez plam - czysty. Tydzień temu phal mariae dołączyła do pozostałych storczyków.
pozdrawiam
elwuem

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl