Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  niebieski falenopsis- pytanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 8 marca 2011 12:12:17
Witam

Niedawno widziałam w Leroy Merlin falenopsisy kwitnące na niebiesko. Czy może ktoś z Państwa ma u siebie takiego falenopisa? Rozważałam nawet kupno takiego "cudaczka" , ale na razie nie podjęłam jeszcze decyzji. Czy to są kapryśne hybrydy?

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Kika
E-mail:  
Data: wtorek, 8 marca 2011 12:22:16
Białe falenopsisy podfarbowane tuszem - ot co

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 8 marca 2011 12:45:29
To nie jest tusz, a dodatek do nawozu. Różnica jest taka, że pąki już istniejące na roślinie też rozwiną się w niebieskie kwiaty.

Niestety, analogicznie do podfarbowania tuszem, oznacza to, że jakiekolwiek przyszłe kwitnienia nie będą już niebieskie!

Jednym słowem, tak czy inaczej, jest to bajer na pograniczu oszustwa albo wstawienia sobie do doniczki plastikowych kwiatów.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 8 marca 2011 13:40:04
Wielkie dzięki za szybkie odp. Już mi przeszła chętka na takiego cudaka. Patrząc na te niebieskie falenopsisy miałam wrażenie, że są jakieś sztuczne, chociaż rośliny łącznie z kwiatami były żywe.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Katie
E-mail:  
Data: środa, 9 marca 2011 15:32:21
Jeśli masz ochotę na takiego "niebieszczaka" to poszukaj w sklepie ogrodniczym albo na allegro nawozu "niebieska hortensja". Ponoć to tym farbują phalaenopsisy na niebiesko
Storczyk 20zł + nawóz ok.8zł = ok. 28zł
Nawóz starcza na 250 litrów wody Można by podlewać wszystkie rośliny w domu przez dłuższy okres czasu.
Niezłe oszustwo, prawda?

Autor: Mieszkot
E-mail: mieszkot@tlen.pl
Data: sobota, 26 marca 2011 00:26:00
Witajcie. Nie do końca to tak działa. Mam takie cudo- sorry- wybaczcie, ale jakoś nie mogłem...
Barwnik jest wstrzykiwany w pęd kwiatów. Ciekawe jest to, że barwik "wyłazi" z korzeni powietrznych bardzo długo i ciężko go zmyć z rąk. Pozdrawiam.
ps. czytałem, że podobno jest szansa, iż w następnym kwitnieniu kwiaty nie będą zupełnie białe, ale w lekkim odcieniu błękitu.
Dzisiaj właśnie przyszła oczekiwana paczka z Francji- Vanda bangkok blue

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl