Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to za storczyk?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik33@op.pl
Data: niedziela, 20 marca 2005 19:36:36

Data: niedziela, 20 marca 2005 19:41:39
Czy to phalenopsis mutant? Pokażę jeszcze zdjęcie całej rośliny.

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 marca 2005 15:04:30
Phalenopsis z calą pewnością, niekoniecznie nawet mutant. Poprostu nie otwierają się płatki, ale wszystkie są. Można spróbować mu delikatnie pomóc ręcznie.

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 21 marca 2005 15:45:39
Witam,
No tak, jedni się biedzą nad wyprowadzeniem hybrydy ze zdublowaną warżką, a drudzy chcą ją teraz na siłę otwierać . Zdecydowanie odradzam.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 21 marca 2005 16:53:50
Roślina, której kwiaty są jednakowo zniekształcone, nosi łacińską nazwę "peloric". To w sumie jest mutant. Tendencje tego rodzaju wynikają z masowej proukcji, bo tego typu rośliny w naturze z reguły nie przekazują swoich genów - są zazwyczaj słabsze lub nie są zapylane, bo zapylacze ich nie rozpoznają.

Kwiaty mogą czasem też ulegać zniekształceniom na skutek chorób, wirusów i innych przyczyn, ale wtedy te zniekszałcenia nie są jednakowe i różnią się od kwiatu do kwiatu i od kwitnienia do kwitnienia.

Więcej wiadomości można znaleźć na tym forum i forum PTMO, wpisując w wyszukiwarkę słowo "peloric" lub "mutant".

Jerzy

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 21 marca 2005 16:56:00
I oczywiście proszę nie "otwierać" kwiatów

Jerzy

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 21 marca 2005 17:05:12
A mnie interesuje co innego. Czy te mutanty były już wcześniej (tylko nie były sprzedawane), czy też jest to wynik obecnego grzebania w genach? Bo w sumie, to te falenopsisy typu peloric pojawiają się teraz coraz częściej. Sama mam 3 sztuki.

Z pozdrowieniami, Maria

Data: poniedziałek, 21 marca 2005 17:30:01
Mój phalenopsis jest u mnie dwa lata. Rośnie jak przysłowiowy "chwast". Kwitnie dwa razy w roku-zawsze dwie łodygi kwiatowe. Ważki nigdy nie otwierałam i nie otworzę. Dziękuję za cenne informacje. Mariola Rolczyńska

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: wtorek, 22 marca 2005 16:02:06
Oj, no to dopiero wyszłam na sierotę! Ale powtarzam słowo klucz: "próbować delikatnie"! Nie chodziło mi o otwieranie zwiniętych płatków na siłę!
Co do zdublowanej warżki: u moich phalenopsisów zdarzają się warżki potrójne, ale nigdy nie były zwinięte, dla mnie nadal zdjęcie wygląda jakby to był nierozłożony do końca kwiat. Tym bardziej, ze w niemal identycznym poście z forum ze strony storczykowej jest wzmianka, ze u kogoś kwiaty były najperw normalne, "mutacja" objawiła się dopiero przy kolejnym kwitnieniu, a ja nie spotkałam się jeszcze z tak wybiórczym mutowaniem. Stąd lapsus.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl