Autor: |
Iwona Dorochowicz |
E-mail: |
iwodor@gmail.com |
Data: |
wtorek, 25 stycznia 2011 16:58:09 |
Witam !
Ponieważ siedzę w szpitalu i mam trochę czasu, odpowiem na tego maila.
Phalaenopsis gigantea jest dla mnie również pięknym storczykiem. Mam ją od lat, ale niestety nie jest to pierwszy egzemplarz, który znalazł się w mojej kolekcji. Pierwszy trzymany na parapecie okiennym kwitł chyba trzykrotnie zanim odszedł do krainy cieni . Chyba 3 lata temu kupiłam sobie dorosły egzemplarz zamontowany na paproci drzewiastej. Nie było wyjścia mimo, że roślina była wielka wyladowała w orchidarium. Roślina wegetowała mimo,że była chlapana wodą, miała wilgotnośc około 60 % i światło przez 12 godzin. W tamtym roku jesienią zamonowałam na drugiej stronie orchidarium pompkę akwarystyczną i teraz po roślinach przez 2 godziny wcześnie rano leje się woda. Phalaenopsis gigantea została przeniesiona na tę ścianę i.....zaczęła rosnąć w oczach. Aż nie do uwierzenia ( dla mnie ), ale od listopada wyrosło około 20 cm liścia i pokazuje się następny, a korzenie oplatają paproć drzewistą. Reasumując - lubi wysoką temperaturę w zakresie do 30 *C w dzień i około 18-20 *C nocą, dużą wilgotność około 80 % i pewnie ruch powietrza, ale ponieważ 5 wentylatorów komputerowych chodzi non stop to nie zwracam na to uwagi. Na pewno ma to istotne znaczenie, aby roślina wyschła. Czy pomogłam, nie wiem. Nie jest to prosta do uprawy roślinka, ale jak już zakwitnie to rekompensuje cały włożony trud
Pozdrawiam Iwona |
|
|