Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis gigantea
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof Czarnocki
E-mail: lol82@onet.eu
Data: wtorek, 18 stycznia 2011 19:56:54
Witam!
Mam pytanie czy ktoś z was choduję phalaenopsis giganteę? Słyszałem że jest to bardzo trudny stroczyk. Bardzo mi się podoba i chciał bym go mieć w swoim przyszłym orchidarium . Czytałem na stronie orchidarium że jest chorwity i potrzebuje ściśle określonych warunków uprawy? Czy moje obawy są słuszne? Opowiedzcie mi coś o nim z własnych doświadczen. Byłbym bardzo wdzięczny

Autor: Krzysztof
Data: poniedziałek, 24 stycznia 2011 21:04:51
Czemu nikt nie odpowiada na mój post? Przecież to nie możliwe żeby z setek forumowiczów nikt nie hodował tego popularnego storczyka
Byłbym wdzięczny za odp.
Pozdrawiam
Krzysztof Czarnocki

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 24 stycznia 2011 21:52:55
Witam,
jest taka strona i tłumaczenie;
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/az/Phal_gigantea/index.html?nazwa=phalaenopsis

Mój gigant dawno padł;
http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=11734&pg=1

Powód, miałam kiedyś przykre doświadczenie, w wyniku zalania padło mi sporo roślin.

Pozdrawiam
ewka

E-mail: Lol82@onet.eu
Data: poniedziałek, 24 stycznia 2011 22:26:32
Wielkie dzięki za odp. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie można dostać tą roślinę? Nigdzie nie mogę jej znaleść w internecie , nie ma na Allegro , orchidsklepiku i w orchidgarden też nie ma... Tylko na e-bay widziałem ale roślina by musiała przebycia długą drogę z ... Bułgarii!

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 00:13:07
i masz odp to wcale nie jest popularna roślina no poza jednym mieszkaniem w Łodzi, w którym jest ich kilkanaście ;-) haha i jeśli wogóle znajdziesz w dobrym rozmiarze to będzie baaaardzo droga.

pozdrawiam

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 08:55:08
Witam,
może łatwiej znaleźć Nataszę, ale uprawa podobna
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=8468

Pozdrawiam
ewka

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 12:37:44
Wydaje mi się,że nie tak dawno była w 'Orchidgarden'.Można zadzwonić do sklepów int. i zapytać o możliwość sprowadzenia.Pozdrawiam.

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 13:15:19
Z tego co wiem, jest u Schwertera

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 16:58:09
Witam !

Ponieważ siedzę w szpitalu i mam trochę czasu, odpowiem na tego maila.
Phalaenopsis gigantea jest dla mnie również pięknym storczykiem. Mam ją od lat, ale niestety nie jest to pierwszy egzemplarz, który znalazł się w mojej kolekcji. Pierwszy trzymany na parapecie okiennym kwitł chyba trzykrotnie zanim odszedł do krainy cieni . Chyba 3 lata temu kupiłam sobie dorosły egzemplarz zamontowany na paproci drzewiastej. Nie było wyjścia mimo, że roślina była wielka wyladowała w orchidarium. Roślina wegetowała mimo,że była chlapana wodą, miała wilgotnośc około 60 % i światło przez 12 godzin. W tamtym roku jesienią zamonowałam na drugiej stronie orchidarium pompkę akwarystyczną i teraz po roślinach przez 2 godziny wcześnie rano leje się woda. Phalaenopsis gigantea została przeniesiona na tę ścianę i.....zaczęła rosnąć w oczach. Aż nie do uwierzenia ( dla mnie ), ale od listopada wyrosło około 20 cm liścia i pokazuje się następny, a korzenie oplatają paproć drzewistą. Reasumując - lubi wysoką temperaturę w zakresie do 30 *C w dzień i około 18-20 *C nocą, dużą wilgotność około 80 % i pewnie ruch powietrza, ale ponieważ 5 wentylatorów komputerowych chodzi non stop to nie zwracam na to uwagi. Na pewno ma to istotne znaczenie, aby roślina wyschła. Czy pomogłam, nie wiem. Nie jest to prosta do uprawy roślinka, ale jak już zakwitnie to rekompensuje cały włożony trud

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 25 stycznia 2011 19:28:24
Wielkie dzięki za odp! Musisz mieć spore orchidarium! Jestem zdecydowany na tą roślinę ale nie mogę jej znaleść .

Autor: Wojtek
E-mail:  
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 20:14:17
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Tobie powodzenia w zdobyciu jak i uprawie tego storczyka A i jeszcze jedno, powiedz mi czemu jako nowicjusz w uprawie storczyków od razu chcesz się rzucić na storczyki które sprawiają trudności w uprawie doświadczonym hodowcą ?? Czemu nie chcesz zacząć od tych najłatwiejszych w uprawie np: Phal cornu-cervi, equestris, itp ?? Wydasz dużo pieniążków za tego storczyka a on Ci najprawdopodobniej zginie. Każdy z nas zaczynał od czegoś prostego w uprawie. Pisałem już Ci na innym forum co masz zrobić a Ty dalej swoje ...

E-mail: Lol82@onet.eu
Data: wtorek, 25 stycznia 2011 22:37:30
Masz racje , że szkoda rośliny bo trudno będzie ją utrzymać. Jestem w trakcie zdobywania wiedzy na temat orchidarium w którym chciałbym ja chodowac . Chciałbym aby Storczyki które bedą w moim orchidarium były niezwykle. Wyróżniały się swoją dużą ( wlłaśnie Gigantea ) jak i małą wielkością , specyficznym ubarwieniem i kształtem kwiatów( Angraceum Sesquipedale ), swoim zapachem i budową. Zastanowię się jeszcze nad kupnem tego storczyka, mam w końcu jeszcze czas do lata kiedy będzie ciepło i storczyka tego będzie można dostać pewnie na wystawach. Masz rację chyba zacznę od prostszych gatunków. Dzięki za poradę pozdrawiam Krzysztof Czarnocki

Autor: titus1
E-mail:  
Data: środa, 26 stycznia 2011 23:05:11
A tak na przyszłość, jak już będziesz miał to orchidarium z wymarzonymi gatunkami, poćwicz trochę ortografię i netykietę, bo nie wypada "tupać" ze złości, jeśli nikt nie odpowiada na forum na zadana pytanie.

Data: czwartek, 27 stycznia 2011 19:46:14
Pszepraszam za błędy ortograwiczne, interpunkcyjne i netykietę . Napewno poćwiczę.
PS: Czekałem na odp. dla mojego postu prwaie tydzień. Dopiero po przypomnieniu się otrzymałem odpowiedz.
Dzięki za odp.
Pozdrawiam Krzysztof Czarnocki

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl