Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  brak korzeni - pomocy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dominika
E-mail: dominika.wnuk@gmail.com
Data: środa, 22 grudnia 2010 01:14:25
Od sierpnia tego roku mam falka. Kwitł pięknie jakiś czas. Potem zaczął zrzucać kwiaty, a później i nowe pąki. Zorientowałam się, że go przelałam. Więc później martwiąc się o niego chyba go przesuszyłam. Tak mój storczyk zrzucił wszystkie kwiaty. Jakoś z miesiąc temu zauważyłam, że zmarszczyły mu się liście. Wyjęłam go więc z doniczki (przeźroczystej, stał w korze -> tak jak go kupiłam) i zorientowałam się, że nie ma ani jednego zdrowego korzenia. Wszystkie były brązowe i miękkie, rozpadały się jak się je dotknęło, niektóre natomiast były suche i pomarszczone. Obcięłam wszystkie oraz 2 pędy z których zrzucił kwiaty. Kupiłam dzisiaj keramzyt, ponieważ wyczytałam, że w tym jest szansa na zreanimowanie storczyka. Kupiłam też spray do zraszania storczyków, aby utrzymywały odpowiednią wilgotność (nie wiem co to warte). Bardzo proszę o pomoc co zrobić aby wypuścił jakiś korzonek. Liście od spodu robią się czerwonawe (także nie mam pojęcia co to oznacza). Jest to mój pierwszy storczyk i bardzo chciałabym aby przeżył.
Pozdrawiam
Dominika

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 29 grudnia 2010 18:38:31
Proszę poczytać: http://www.orchidarium.pl/forum/szukaj.php

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 29 grudnia 2010 21:40:47
Przepraszam , nie napisałam co dalej robić..
Trzeba wpisać słowo: reanimacja , i nacisnąć na: szukaj. Potem wybierać tematy i czytać.

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: piątek, 7 stycznia 2011 10:17:15
Witam sedecznie , czy ktos wie gdzie mozna kupic "Agar" chce troche poeksperymentowac , za wszelkie informacje bardzo dziekuje ! Pozdrawiam Kasia

Autor: Piotr Dobrzyński
E-mail:  
Data: piątek, 7 stycznia 2011 15:32:29
W firmie Sigma lub Duchefa

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: piątek, 7 stycznia 2011 19:18:01
Dziekuje za odpowiedz bede szukac .Pozdrawiam Katarzyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl