Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Actellic 500 EC
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katie
E-mail:  
Data: czwartek, 9 grudnia 2010 11:36:32
Witam,
Przyniosłam ostatnio do domu problem z nowozakupionym oncidium mieke, a mianowicie mszyce. Zła jestem jak pieron! Ale zakupiłam już środek zabójczy na te robale. Pan w sklepie ogrodniczym polecił mi właśnie actellic 500 EC. Poza wskazówką, żeby rozcieńczyć z wodą 1ml na litr, nie udzielił więcej informacji. Na opakowaniu i ulotce nie znalazłam nic odnośnie roślin doniczkowych i spryskiwania w mieszkaniu, ale widzę na forum, że środek jest dość powszechnie stosowany. Mam więc do Państwa dwa pytania.
1. czy actellic mogę stosować w mieszkaniu? Czy mogę spryskać rośliny w łazience np? Czy lepiej na balkonie to zrobić? (co przy obecnej pogodzie może być problemem)
2. czy actellic nie zaszkodzi mi na kwiaty i pąki? Czy nie spowoduje ich opadania?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Pozdrawiam, Katie

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: czwartek, 9 grudnia 2010 15:25:25
Witam, najzdrowiej dla wszystkich domowników będzie zmyć mszyce pod letnim prysznicem i wysuszyć roślinę małym wentylatorkiem.I powtórzyć to aż się Pani pozbędzie z mszyc.
Dostałam cymbidium z pędami kwiatowymi obwalonymi wełnowcem w grudniu,wełnowca trudniej sie pozbyć bez chemii więc obciełam pędy i wrzuciłam do kominka, resztki robali ściągłam wacikiem namoczonym w drinku z dodatkiem szarego mydła,Troche pracy było, bo profilaktycznie przemyłam każdy liść (ok.50), ale zdrowiej dla mnie i dzieci

Autor: Katie
E-mail:  
Data: czwartek, 9 grudnia 2010 16:10:30
no ja mszyce miałam też głównie na pędzie, więc go usunęłam. Roślinę dokładnie umyłam i zrobiłam to także z wszystkimi jej sąsiadami. No ale obawiam się, że to może nie wystarczyć Roślin w pokoju mam sporo, więc nie chciałabym rozprzestrzenienia się tych wrogich mi i moim roślinkom istot. Od jakiegoś czasu męczę się też z tarcznikami przyniesionymi po urlopowaniu się roślinek na balkonie. Samo mechaniczne pozbywanie się ich (woda + ocet lub woda + płyn do naczyń) nie daje satysfakcjonujących efektów, bo ciągle znajduje jakieś pojedyncze tarczki, co jest bardzo deprymujące Zastosowałabym więc actellic w celu pozbycia się tego całego tałatajstwa.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: czwartek, 9 grudnia 2010 21:25:37
Witam,

Actellic jest skutecznym środkiem, ale dość trującym i śmierdzącym.

Pozdrawiam,
Danka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl