Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  stężenie PPM
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr sw
E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 14:23:02
Czy ktoś z Państwa może opisać jak się przelicza stężenie nawozu w jednostakach PPM ? Jak uzyskać stężenie 150 PPM ?

Piotr

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 28 listopada 2010 17:08:13

Witam,

Jednostka ppm (part per million) oznacza liczbę gramów substancji w 1 000 000 gramów lub mililitrów roztworu, zależnie od tego czy stężenie jest wagowo-wagowe, czy wagowo-objętościowe , a tu po prostu 1 ppm = 1 mg/1 litr.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 17:52:52
Dziękuję za odpowiedz. Czyli można to łatwo obliczyć w przypadku nawozów w granulkach (np. Petters), ale rozumiem, że przy nawozach w płynie to prawie niemożliwe w warunkach domowych ? Roztwór nawozu to chyba nie 100 % NPK i mikroelemntów...
Czy w takim przypadku można sobie jakoś poradzić ?
Nie jestem pewien czy granulki też nie składają się z jakiegoś nośnika ?

Data: niedziela, 28 listopada 2010 18:15:36

W przypadku storczyków ważniejsze jest przewodnictwo roztworu. Kiedyś pożyczyłam konduktometr i porobiłam pomiary wyłącznie dla nawozów Petersa (tych bez wapnia i magnezu). Płynnych już od dawna praktycznie nie używam, a jeżeli jeszcze czasem, to stosując 1/2 dawki zapisanej przez producenta.

Przy dodatku 8-10% wody kranowej, po dodaniu około pół małej łyżeczki nawozu do 5 litrów wody (łącznie z kranówą) przewodnictwo osiągało 250 mikrosiemensów, czyli tyle ile trzeba.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 18:20:16
Dziekuję za odpowiedz.

Piotr

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 22:38:57
Dla sprostowania, w koncu chemik z= jestem, 1 ppm nigdy sie nie rowna 1 mg/1 litr, zawsze 1ml na 1l , albo 1mg na 1kg... ale w przypadku wody niemal... choc to naprawde nie ma znaczenie czy to jest 140, 149 czy 160 ppm dla roslin...

pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 23:02:48
Panie Piotrze,

Dziękuję za info. Pytanie pojawiło się w związku z moimi problemami z S.condorana, którą jakiś czas temu Pan prezentował. Niestety pączki pomimo bezproblemowego rozwoju zatrzymały się w momencie, w którym powinny się już rozwinąć, to znaczy są już bardzo duże, ale nadal zielonkawe. I raczej powoli obumierają... Jeden z hodowców doradził mi zmianę nawozu na taki z przewagą P oraz więcej światła (z tym jest teraz raczej problem).
Czy miał Pan podobne problemy ?

Pozdrawiam,
Piotr

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 23:15:41
hm z tego co pamiętam paczki dosyć dłuuugo się rozwijały na tej roślinie, przy większej ilości roślin i ich dużym zagęszczeniu człowiek się przestaje przejmować poszczególnymi roślinami... a przynajmniej ja...

Jedyne czego ta roślina nie lubi to braku wilgoci i gorąca, powinna mieć niemal stale wilgotne podłoże - sphagnum czy tam jego mieszankę, przy dosyć dobrym ruchu powietrza.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 28 listopada 2010 23:25:55
Dziękuję za odpowiedz.

Piotr

E-mail:  
Data: sobota, 18 grudnia 2010 14:21:06
Pani Grażyno, Panie Piotrze,

Dotarłem do kilku artykułów, z których wynika, że optymalne stężenie azotu w wodzie do każdorazowego podlewania wynosi od 100 do 250 ppm (zależnie od grupy storczyków, Phalaenopsis więcej, Paphiopedilum mniej).
Ale niestety zupełnie nie mogę się połapać jak to przeliczać...
1 mg w 1 l to 1 ppm, ale okazuje się, że wartości NPK podane na nawozie odnoszą się nie tylko do proporcji, ale też do stężenia. Czyli przykładowo 1 mg nawozu 6-6-6 to nie to samo co 1mg 10-10-10...
Czy można to jakoś obliczać w mg na 1 l dla azotu ?

Piotr

Data: sobota, 18 grudnia 2010 14:53:35

Witam,

z tego co ja pamiętam, cyfra dla N podaje % wolnego azotu (a ten może występować w nawozach w postaci amonowej, azotanowej, mocznika...).

Ale takie drobiazgowe liczenie chyba nie ma sensu . Generalnie nawozy wysokoazotowe stosuje się do podlewania na wiosnę dla szybkiego wzrostu masy zielonej, albo dolistnie co wspomaga wybudzenie rośliny z zimowego snu.

Wydaje mi się, że za bardzo się Pan przejmuje tymi stężeniami. Ważniejsze jest chyba przewodnictwo, bo wtedy wiadomo, czy nie "zasolimy" rośliny i podłoża. Nigdy tak drobiazgowo nie liczą tego nawet zawodowi ogrodnicy.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Kamil.W
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: sobota, 18 grudnia 2010 19:45:21
Takie drobiazgowe przeliczenia stosują tylko do fertygacji w uprawach na podłożach inertnych

Autor: Anioł Stróż
E-mail:  
Data: sobota, 18 grudnia 2010 21:53:05
Zakładamy, że stosujemy nawóz oskładzie np. 30-10-10, czyli w 100 gramach nawozu jest 30g N, 10g P2O5 i 10g K2O. W przypadku azotu jest to zawartość czystego pierwiastka, który może występować w różnych formach chemicznych.
Jeżeli chcemy aby w stosowanym do nawozenia roztworze nawozu było np. stężenie 200 ppm, czyli 200 mg w 1 kg (ok. 1 litr roztworu) to należy obliczyć z propoprcji:
w 100 g nawozu znajduje się 30 g azotu, to 0,2 g azotu znajduje się w 0.667 g nawozu i tyle trzeba odważyć i rozpuścić w 1 litrze wody.

Autor: ppiesik
E-mail:  
Data: wtorek, 28 grudnia 2010 22:10:23
Witajcie chemicy i nie chemicy!
Małe uzupełnienie do dyskusji o ppm : liczne stężenia używane w świecie chemików /procentowe wagowe i objętościowe, molowe czy normalne/ stosuje się praktycznie przy relatywnie wysokich stężeniach, choć można użyć wszystkich powyższych i przy bardzo niskich stężeniach używać ujemnej potęgi.Czasami stężenia są bardzo niskie i chyba dla zobrazowania jak wielkie jest rozcieńczenie stworzono bardzo obrazową jednostkę 1 ppm. To jeden atom czy cząsteczka na milion innych, które są punktem odniesienia/ którym mogą być gazy, ciecze lub ciała stałe/. Jeżeli mówimy, że w krysztale górskim występuje jako pierwiastek śladowy np. gal w ilości 1 ppm to znaczy, że jeden atom galu przypada na miliom cząsteczek SiO2. Ppm mówi więc tylko o pewnej proporcji. 1ppm galu w krzemionece to nie 1 mg galu w milionie miligramów SiO2.

Ze względu na fakt,że często składnik śladowy którego ilość chcemy ocenić w ppm występuje w złożonej mieszaninie chemicznej- np. w naturalnych minerałach,wieloskładnikowych roztworach/ niekoniecznie wodnych/ wprowadzono pojęcie "ppm wagowe".i ppm wagowo-objętościowe

Jeżeli mamy podane ppm wagowe, to:
1 ppm wagowy = 1 µg/g lub 1mg/kg
Jeżeli mamy podane ppm wagowo-objętościowe, to:
1 ppm wagowo-objętościowy = 1 µg/ml = 1 mg/l i to niezależnie od składu mieszaniny w której oceniamy nasz pierwiastek lub związek chemiczny/ w ppm/.

Po prostu dla rozumienia się nawzajem musimy uściślać czy mówimy o ppm, ppm wagowym, czy o ppm wagowo-objętościowym.
To trochę podobnie jak w fizyce kilogram kg/ masa/ i kilogram kG/ siła/.
Niby i to i to kilogram, a różnica znaczna.

Pozdrawiam ciepło PP.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl